Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Fri 29 May 2015, 10:43
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Xerox Phaser 6130: how to use it? (Solved)
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 4 [47 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4 Next
Author Message
bambuko


Joined: 14 Nov 2007
Posts: 532
Location: North Devon

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 16:14    Post subject:  Xerox Phaser 6130: how to use it? (Solved)  

Tahrpup 6.0.1
No Firewall
Xerox Phaser 6130, laser printer, usb connected

Tried CUPS "Find New Printers" (many times) with "No printers found"

Tried forum search (using advanced google) - no mention of my Xerox

Any suggestions would be appreciated, thanks!

Last edited by bambuko on Sat 07 Mar 2015, 15:47; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9938
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 16:44    Post subject:  

If this printer is connected by USB, it should automatically appear under Add Printer at the top of the list.

If it does not, reboot the printer and try again. Are there settings in its control panel that select the connection?

Your firewall has nothing to do with the problem.
Back to top
View user's profile Send private message 
bambuko


Joined: 14 Nov 2007
Posts: 532
Location: North Devon

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 17:04    Post subject:  

rcrsn51 wrote:
If this printer is connected by USB, it should automatically appear under Add Printer at the top of the list.

at the top of the list (local printers) I have:
CUPS-PDF
followed by:
SCSI printer
Serial Port #1

I don't recognise any of these as my Xerox printer?

It also lists "discovered network printers"

rcrsn51 wrote:
...If it does not, reboot the printer and try again...
didn't seem to make any difference...

rcrsn51 wrote:
...Are there settings in its control panel that select the connection?...

The only option in setup menu that might have something to do with it was:
USB setup>Adobe Protocol
but I guess this is not what you are asking? anyway - I have left it on "auto"
btw the other options were:
TBCP
Binary
BCP
Standard

rcrsn51 wrote:
...Your firewall has nothing to do with the problem...
indeed
Back to top
View user's profile Send private message 
peterw

Joined: 19 Jul 2006
Posts: 95
Location: UK

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 17:20    Post subject: Xerox Phasor 6130
Subject description: linux drivers from Xerox
 

Hi

Xerox have Linux drivers for this printer if you get desperate.

http://www.support.xerox.com/support/phaser-6130/file-download/enus.html?operatingSystem=linux&fileLanguage=en&contentId=61334&from=downloads&viewArchived=false

peterw
Back to top
View user's profile Send private message 
bambuko


Joined: 14 Nov 2007
Posts: 532
Location: North Devon

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 17:23    Post subject:  

Thanks Peter, but I am guessing? that before I even think about the dirvers? I need to be able to see the printer in CUPS?
or maybe I am talking out of my rear orifice Confused (wouldn't be the first time Laughing )

btw - I understand that PPD is not the driver?
Quote:
...PPD files (not to be confused with drivers) are just text configuration files...

Last edited by bambuko on Thu 05 Mar 2015, 17:33; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9938
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 17:33    Post subject:  

Has this printer worked in other Puppies?

Is your USB printer cable OK? Is it plugged in correctly at both ends?

There were problems with USB detection in early versions of Tahrpup, but it should be OK now.
Back to top
View user's profile Send private message 
bambuko


Joined: 14 Nov 2007
Posts: 532
Location: North Devon

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 17:36    Post subject:  

It never worked in any Puppy (Tharpup 6.0.1 is the first one I am trying it in)
It worked straight out of the box in LinuxMint, and has been for yonks (and still is) working in XP.
All three of them on the same PC, so I doubt it is usb problem?
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9938
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 17:41    Post subject:  

Try some older Puppy.
Back to top
View user's profile Send private message 
bambuko


Joined: 14 Nov 2007
Posts: 532
Location: North Devon

PostPosted: Thu 05 Mar 2015, 17:43    Post subject:  

OK, will try tommorow (it's getting late here)
thanks for now.
Back to top
View user's profile Send private message 
bambuko


Joined: 14 Nov 2007
Posts: 532
Location: North Devon

PostPosted: Fri 06 Mar 2015, 05:17    Post subject:  

Tried 5.2.8 today and ... no problem.
CUPS found the printer OK
It didn't have the exact model, but there was an option to point to PPD.

So sounds like it is 6.0.2 problem Crying or Very sad
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9938
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 06 Mar 2015, 05:24    Post subject:  

Did you install anything into Tahrpup, like Chrome, that might have altered the filesystem?

What install method did you use - full or frugal?

Try a temporary clean install of Tahrpup. Boot off the CD using "puppy pfix=ram".

[Edit] I wonder if there is something in the Update mechanism that is causing the problem.
Back to top
View user's profile Send private message 
bambuko


Joined: 14 Nov 2007
Posts: 532
Location: North Devon

PostPosted: Fri 06 Mar 2015, 06:02    Post subject:  

I have tahrpup 6.0.2 (all of them are full install, originally installed as 6.0 and updated twice) on more than one machine - all of them have the same problem with my printer.
Things I have installed myself were FF and TB, otherwise they are all standard.

I will try clean 6.0 later today and report here.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9938
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 06 Mar 2015, 06:12    Post subject:  

bambuko wrote:
I will try clean 6.0 later today and report here.

I have tested Tahrpup 602 PAE from its new ISO and have no problems.
Back to top
View user's profile Send private message 
bambuko


Joined: 14 Nov 2007
Posts: 532
Location: North Devon

PostPosted: Fri 06 Mar 2015, 06:19    Post subject:  

So are you suggesting that it is the updates that are possibly the problem?
I will get new 6.0.2 ISO and try new install.
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9938
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Fri 06 Mar 2015, 06:29    Post subject:  

bambuko wrote:
So are you suggesting that it is the updates that are possibly the problem?

Yes, but it is just one of several possibilities. The only way to know for sure would be to replicate all the changes you made to your setup.

I just checked a full install of Tahrpup 6.0 and it detected a USB printer OK.
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 4 [47 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0792s ][ Queries: 12 (0.0129s) ][ GZIP on ]