Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Mon 01 Sep 2014, 10:56
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware
No sound from Puppy 5.28.
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [6 Posts]  
Author Message
mimeini

Joined: 04 Dec 2008
Posts: 36

PostPosted: Thu 06 Feb 2014, 17:47    Post subject:  No sound from Puppy 5.28.
Subject description: Intel 6 Series Chipset Family Series/C200
 

Dear Puppy Linux community

I have set up a fine version of Puppy Linux 5.28 on my son's laptop

Medion Akoya E6224

But there are two things that do not work. Sound and wifi. My question here is the sound.

There are no sound

According to the hardware overview a sound card has been found, but it does not seem that the system has a driver or can access the card.

Audio device: Intel Corporation 6 Series Chipset Family Series/C200 High Definition Audio Controller (rev 05)

I've tried searching in puppy linux files and have also found some previous solutions with Medion Akoya, but not exactly the chipset. Of course I have tried to reconfigure the card with alsaconfig, but it does not help anything. Does anyone have an idea how I can get around this problem?

Thanks
Mikkel
Back to top
View user's profile Send private message 
mcewanw

Joined: 16 Aug 2007
Posts: 2338
Location: New Zealand

PostPosted: Thu 06 Feb 2014, 18:32    Post subject: Re: Jet another audio configuration problem.  

mimeini wrote:
Dear Puppy Linux community

I have set up a fine version of Puppy Linux 5.28 on my son's laptop

Medion Akoya E6224

But there are two things that do not work. Sound and wifi. My question here is the sound.

There are no sound

According to the hardware overview a sound card has been found, but it does not seem that the system has a driver or can access the card.

Audio device: Intel Corporation 6 Series Chipset Family Series/C200 High Definition Audio Controller (rev 05)

I've tried searching in puppy linux files and have also found some previous solutions with Medion Akoya, but not exactly the chipset. Of course I have tried to reconfigure the card with alsaconfig, but it does not help anything. Does anyone have an idea how I can get around this problem?

Thanks
Mikkel


I would have suggested alsaconf, but you have tried that.

Other thing that strikes my mind is the possibility of a module conflict. I have a machine that has Intel sound and I find it tries to load two modules:

snd-intel8x0 and snd-intel8x0m

I needed to blacklist snd-intel8x0m for sound (and adobe flash as it happens) to work properly.

You can try the command

lsmod

at the console and see if both modules are loading instead of one (or use: lsmod | less).

Alternatively, just try blacklisting it anyway, and reboot, and if necessary run alsaconf again. You can blacklist a module in Puppy linux by using Bootmanager program (available in JWM menu; sorry, not on Puppy at the moment, so can't tell you in which submenu that is).

_________________
Non enim propter gloriam, diuicias aut honores pugnamus set propter libertatem solummodo quam Nemo bonus nisi simul cum vita amittit.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
ardvark


Joined: 01 Jul 2013
Posts: 949
Location: USA

PostPosted: Thu 06 Feb 2014, 20:03    Post subject:  

Hi...

If you would open a terminal and post the output of...

Code:
lspci -nn


AND

Code:
lsusb


perhaps we can help you with both problems. Sakura might be an easier program to use for this, you can find it in Puppy Package Manager, Smile

EDIT: From this thread, it looks like the kernel for this version of Puppy does not have the correct (sound) driver for this chipset. There are some tips that might help you get it working but it's more likely you will need to switch to another version of Puppy, if at all possible. Sad

Regards...

_________________
Our Lord and Savior Jesus Christ loves and cares about you most of all!

PLEASE READ! You don't have to end up here!

Last edited by ardvark on Sat 15 Feb 2014, 18:05; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
mimeini

Joined: 04 Dec 2008
Posts: 36

PostPosted: Fri 07 Feb 2014, 18:45    Post subject:  

OK good answers. It is my son's computer and he works a lot on it so I can not just get to make the two commands you require, but it is interesting what you say about kernel and sound driveres. Maybe I should simply try to download the latest puppy, burn a CD and then see how it handles the sound configuration. (what I use now is 5.28 not the latest puppy)
Back to top
View user's profile Send private message 
mimeini

Joined: 04 Dec 2008
Posts: 36

PostPosted: Sat 15 Feb 2014, 10:14    Post subject: Solved  

Hii that worked. I downloaded an burned puppy 5.6 slacko and booted with that and that worked. First it did not work but after a while it suddenly started worked Smile. Thanks for your help.

Mikkel
Back to top
View user's profile Send private message 
ardvark


Joined: 01 Jul 2013
Posts: 949
Location: USA

PostPosted: Sat 15 Feb 2014, 18:04    Post subject: Re: Solved  

mimeini wrote:
Hii that worked. I downloaded an burned puppy 5.6 slacko and booted with that and that worked. First it did not work but after a while it suddenly started worked Smile. Thanks for your help.


Cool, glad that worked! Smile

Regards...
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [6 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0560s ][ Queries: 11 (0.0048s) ][ GZIP on ]