Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 23 Sep 2014, 02:45
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Microphone Problem, Used to Work, Now Nothing [SOLVED]
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 3 [33 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Author Message
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 11:39    Post subject:  Microphone Problem, Used to Work, Now Nothing [SOLVED]
Subject description: Edit: A software component needed an older version of Flash.
 

Hi all,

I never used to do much with the microphone, but then my kiddo got into high school... two years of foreign language required... so we're learning French.

The school site has a little flash dialogue where Kiddo speaks his French stuff into the mic, it gets recorded, and the teacher grades his answers, pronunciation, etc.

Initially it didn't work in Lucid or Fatdog, but I found it to work in Lighthouse64 (514b). Because it was working there, I never really investigated it further. We just started booting into Lighthouse whenever doing French.

K, I decided to upgrade my computer. Pulled my personals off Lighthouse 514 and upgraded to 602. Never thought about the mic. Crap... doesn't work. Threw in my 514 disk and re-installed... mic doesn't work... had I done something previously to get it to work and don't remember? Added a lib or found just the right setting or something?

So, I have Lucid, Fatdog and Lighthouse on this machine as my main gigs.

Lucid 520 and 525
Fatdog64 520 and 621
Lighthouse64 514b and 602b

I have played with the alsamixer, retrovol, and the flash settings, but I can't get this thing going. Been reading and reading, puppy threads, alsa site, etc. Can't figure out what I'm missing.

I really need to stop, and ask you guys for an education on how this sound system works.

Attached below is a pic of my settings in alsamixer for Lucid, about the same as Fatdog and Lighthouse. I notice that 'mic' remains red regardless of what I do, but I'm not sure if that indicates a problem.

1. Is this a settings problem?
2. Does it matter which mixer I use (alsa/retrovol/other)?
3. Have I done something wrong with the soundcard selection?
4. Am I missing a driver?
5. Missing a lib?

These are all the questions I can think of as to what could be the problem.

Specs:

HDA-Intel AD1981 SoundCard

Compaq nc6400
64bit Dual-core
1gig ram, 4gig swap
Lucid 520, 525 Frugals
Fatdog64 520,621 Frugals
Lighthouse64 514b, 602b Frugals

Any other info you need, please let me know.

Thanks in advance.

Eathray
Settings-Lucid.png
Description 
png

 Download 
Filename  Settings-Lucid.png 
Filesize  13.33 KB 
Downloaded  141 Time(s) 

Last edited by Eathray on Sat 02 Nov 2013, 11:58; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 13:06    Post subject:  

I'm here all day to resolve this problem, so if anyone wants to throw out any thought whatsoever...

I'm game to jump on it.

Even if you'd just like to eliminate something it might not be...

Throw me a bone, please Smile

Eathray
Back to top
View user's profile Send private message 
watchdog

Joined: 28 Sep 2012
Posts: 569

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 13:58    Post subject:  

https://en.wikipedia.org/wiki/Alsamixer

It seems you have a stereo capture. Try to mute one channel. I don't know what Off-hook refers: try to toggle it (typing M).
Back to top
View user's profile Send private message 
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 14:05    Post subject:  

Watchdog,

Thanks for the reply.

I'm looking at your link now because I don't understand the stereo part. Like an old t.v., left channel is primary? Turn off the right?

I will activate off-hook now.

Be back with results in a bit.

Thx again.

Eathray
Back to top
View user's profile Send private message 
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 14:21    Post subject:  

Watchdog,

I turned on 'off-hook.' no results.
I turned on 'caller-ID.' no results.
'Internal' and 'mic boost' both work as two channels and do not adjust independently. Attempted to toggle right and left side of both to off. no results.
Toggled 'capture.' no results.

Does the stereo suggestion mean I could have the wrong sound card loaded, or possibly not the correct driver? The mic is not being identified correctly?

Thanks again.

Eathray
Back to top
View user's profile Send private message 
watchdog

Joined: 28 Sep 2012
Posts: 569

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 14:53    Post subject:  

I had the same problem installing in the past Solus OS (debian based) on a laptop. The audio card needed a hack which I found on the internet: I rememeber that muting a channel I got the audio and the mic working. Can you try another more recent kernel on the same machine? Try Upup-raring for example.
Back to top
View user's profile Send private message 
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 15:19    Post subject:  

Watchdog,

Sure, but just to mention, LH514 has K 3.0.3, and the mic used to work on my previous install. I don't at all understand why it isn't wanting to work now, unless I did something that I don't remember doing previously, like you said, found a hack out there somewhere.

I'll start downloading Upup-raring and dig out a disk to burn it.

I also have a couple releases of Dpup Exp from Pemasu I could try.

Here's one thing though, the new Lighthouse64 602b has K 3.0.8 which is pretty recent... shouldn't I be having success there if a newer kernel could fix it?

Okay, I'm gonna go find Upup. I'll report back after I burn it.

Thx

Eathray
Back to top
View user's profile Send private message 
mikeb


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 8253

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 15:23    Post subject:  

Quote:
HDA-Intel AD1981 SoundCard

Intel move the goalposts with every release of their sound system (and video)... pain in the neck... alsa does keep up but usually you need the latest you can get.... alsa can be updated independantly but the newer kernel simple approach would have the same effect.

Might be worth googling for any module parameter hacks for that card.... might get lucky.

Plan B...get a usb sound card....cheap temp fix.

Plan C ... tell the school that learning french is psycologically damaging your child and you refuse to let him continue..... (I did it for 7 years at school and could not speak or understand a word... Very Happy )

mike

ok read you simultaneous post.... could be newer kernel with older alsa... cat /proc/asound/version gives version ... or its not an alsa version issue.
Back to top
View user's profile Send private message 
watchdog

Joined: 28 Sep 2012
Posts: 569

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 15:34    Post subject:  

Another thing I should try that helped me in the past is to install sgmixer from puppy4 repository: it has a level called "Igain" you can set which is not showed by retrovol or alsamixer.
Back to top
View user's profile Send private message 
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 15:35    Post subject:  

Oops! Double post.
Back to top
View user's profile Send private message 
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 15:37    Post subject:  

Hey there Mike!

Remember years ago when you helped me get Gxine working in 4.2.5 with the lib32 micro stuff...?

Hahaha... that was for the school site too! videos Smile

Well, Upup is coming down, we'll give it a try.

It's a little frustrating because I already had this mic thing working before. I must have done something, but I really don't remember doing anything.

Thanks for jumping in Mike

Eathray

Last edited by Eathray on Fri 01 Nov 2013, 15:48; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 15:48    Post subject:  

watchdog wrote:
Another thing I should try that helped me in the past is to install sgmixer from puppy4 repository: it has a level called "Igain" you can set which is not showed by retrovol or alsamixer.


K, I gotta do the 32lib stuff to install something from 4 in lighthouse or fatdog. What does 'lgain' do? I've never heard of that setting.

Thanks

Eathray
Back to top
View user's profile Send private message 
greengeek

Joined: 20 Jul 2010
Posts: 2551
Location: New Zealand

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 16:05    Post subject:  

Your alsamixer pic lists two internal mics which suggests to me that this mixer screen does not handle the external mic port.. Maybe if you are plugging in an external mic there is some other method of activating it (eg using jack, or even having to select a second sound card to get access to the external mic)

What happens if you DONT plug in the external mic and try to record via mhwaveedit using the exact alsa settings shown in your pic? The settings look as if they should allow you to get something out of the internal mics as a starting point at least...
Back to top
View user's profile Send private message 
watchdog

Joined: 28 Sep 2012
Posts: 569

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 16:16    Post subject:  

greengeek wrote:
Your alsamixer pic lists two internal mics which suggests to me that this mixer screen does not handle the external mic port


Two internal mics or the two channels of the same mic? Capture has Left and Right settings but can't be adjusted. In my opinion the alsamixer can't handle the hardware mic. Waiting for explanation from Eathray.
Back to top
View user's profile Send private message 
Eathray

Joined: 06 Sep 2009
Posts: 498

PostPosted: Fri 01 Nov 2013, 16:21    Post subject:  

greengeek,

Thanks for jumping in.

I have primarily always used the internal, built in mic, but I do have the mic jack (pci?) that I could try. In the course of doing this I have mainly been focused on the internal since that's what I was always using before.

Watchdog and Mikeb,

I'm posting this post from a live-boot Upup with a save-file. I'm updating the package manager so I can add the stuff to firefox I need for the school site. should be able to give it a try within an hour.

Thanks all. report back shortly.

Eathray
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 3 [33 Posts]   Goto page: 1, 2, 3 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0936s ][ Queries: 12 (0.0190s) ][ GZIP on ]