Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Mon 28 Jul 2014, 02:52
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Projects
Lucid Puppy 5.2.8 - Updated ISO Version 005 - APR 05 2012
Moderators: Flash, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 52 of 189 [2829 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 50, 51, 52, 53, 54, ..., 187, 188, 189 Next
Author Message
shinobar


Joined: 28 May 2009
Posts: 2595
Location: Japan

PostPosted: Wed 07 Dec 2011, 19:54    Post subject: 10alsa, snapmergepuppy  

I upload my proposal of /etc/init.d/10alsa and /usr/sbin/snapmergepuppy for your testing. I hope rechard will review them.
EDIT(2011-12-10): merged rerwin's patch-4 but skipped some:

10alsa:
Code:
#111207 shinobar: wait loading modules, conditional saving asound.state (merged form the Quickset Wary, wary-511-01q)
#111210 shinobar: refresh asound.state at restart

You can simulate initial state by removing the file /etc/asound.state and reboot.

snapmergepuppy:
Code:
#111205 rerwin: Remove saved whiteout file for directories that exist in snap layer; correct removal of saved file whiteouts; make any needed parent directory for opaque directory whiteouts.
#111204 shinobar: remove all /dev but symlinks, also remove whiteouts under /dev
#111210 shinobar: simplified removing whiteout
alsa_snapmergepuppy-20111210-shinobar.tar.gz
Description  merged rerwin patch-4
gz

 Download 
Filename  alsa_snapmergepuppy-20111210-shinobar.tar.gz 
Filesize  5.22 KB 
Downloaded  135 Time(s) 
alsa_snapmergepuppy-20111208-shinobar.tar.gz
Description 
gz

 Download 
Filename  alsa_snapmergepuppy-20111208-shinobar.tar.gz 
Filesize  5.01 KB 
Downloaded  126 Time(s) 

_________________
Google Chrome portable
Downloads for Puppy Linux http://shino.pos.to/linux/downloads.html

Last edited by shinobar on Fri 09 Dec 2011, 23:08; edited 4 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Sylvander

Joined: 15 Dec 2008
Posts: 3400
Location: West Lothian, Scotland, UK

PostPosted: Wed 07 Dec 2011, 20:15    Post subject:  

A. I downloaded test01-lupu-528x.iso and burned it to a CD-RW as per usual.

B. Booted it using the command:
puppy pfix=ram
So as not to use any of the existing lupusave files.

C. Once into the desktop of this Lupu:
1. Made various necessary config changes [language, region, keyboard].
2. Installed Pupsaveconfig-1.9.9 using the PPM, and used it to make a lupusave file [in a suitably named folder in the root of the ext3 only partition] on my 4GB Flash Drive, and rebooted.
The loudspeaker icon was still there after reboot.
3. Installed Xfe.
4. Installed Firefox-3.6.13-Lucid, and updated to 3.6.24.
5. Installed Wine-1.3.13-Lucid52.
6. Installed Frisbee-beta-2-Lucid52.
7. Installed Parcellite-0.9.3-lucid.

D. On the 4th reboot...
Prior to shutdown, I clicked the "Save" icon, to save during the session.
At shutdown, when the Pupsaveconfig->Save?=y/n was displayed I CHOSE TO SAVE...
Once back into the Lupu desktop, the loudspeaker icon was GONE.
I'm typing this whilst in the session after 4th reboot.
Back to top
View user's profile Send private message 
shinobar


Joined: 28 May 2009
Posts: 2595
Location: Japan

PostPosted: Wed 07 Dec 2011, 20:30    Post subject: Re: the loudspeaker icon was GONE  

Sylvander wrote:
Once back into the Lupu desktop, the loudspeaker icon was GONE.
I'm typing this whilst in the session after 4th reboot.

Click save icon to save the session, remove whole the /initrd/pup_ro1/dev and reboot without saving the session to see what happens.

_________________
Google Chrome portable
Downloads for Puppy Linux http://shino.pos.to/linux/downloads.html
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rerwin


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 1503
Location: Maine, USA

PostPosted: Wed 07 Dec 2011, 23:17    Post subject: Lupu 5.2.8 Instant Update 002 patch-4  

Here is a significant fix for USB flash-drive installations. It corrects the management of whiteout files, to avoid upsetting the layered file system (aufs/unionfs). It should be installed after Instant Update 002 (or 003).

The patch package is cumulative, containing patch-3 plus an upgrade to shutdown to support user-controlled saving of personal data. That feature is tested for the case where only the personal data is stored in a flash drive pup_save file. I am unable to try a flash-drive installation or the partition save on a flash drive, so welcome feedback from anyone needing that option for such installations.

Also, I include the more recent version of usb_modeswitch, 1.2.0, since it is already in wary. Keeping up.

After installing patch-4, clean out any residue from two /dev directories from the save layer. Run these commands:
    rm -r /initrd/pup_ro1/dev/snd
    rm -r /initrd/pup_ro1/dev/.udev
Then reboot. There will be no visible difference until the reboot is done. When you shut down after the reboot, you will be asked whether to save automatically or not. If "not", you will be asked whether to save the data now. Subsequently, no periodic automatic saves will be done. Click the "save" icon to cause saving, at any time. On new installations, to avoid any automatic saving, reboot again within a half hour, before the first automatic save, to see the "save" option request.

Next, I will check shinobar's latest offering, to see how it relates to what I have done.
Richard
lupu528-IU002_rerwin_patch-4.pet
Description  Adds USB flash drive "save" fix, controllable data saving, newer modeswitcher.
pet

 Download 
Filename  lupu528-IU002_rerwin_patch-4.pet 
Filesize  121.02 KB 
Downloaded  157 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
Sylvander

Joined: 15 Dec 2008
Posts: 3400
Location: West Lothian, Scotland, UK

PostPosted: Thu 08 Dec 2011, 05:17    Post subject:  

@rerwin

A. OUCH!
I've only just deleted my latest lupusave for Lupu-528.003-ataflash...
But I have FIVE backup copies made at earlier points in time.
Number 5 [the latest] includes a state where the loudspeaker icon was still present.

B. Would this be suitable as a copy to try your fix upon?
No need to install instant update 002 or 003? [Because this ISO includes those, right?]

C. Should I be trying your fix before attempting that suggested by shinobar?

D. At this moment [typing this], I'm back using Lupu-526-ataflash, which is [of course] WORKING JUST FINE! Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message 
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3788

PostPosted: Thu 08 Dec 2011, 10:53    Post subject:  

Thanks for testing that test01 iso Sylvander. It seems to me that you could try shinobar's test easily (about deleting the /dev/snd). You could try it on any installation you have that is broken.

You could also try rerwin's patch-4 on an installation of lupu-528.003.

I will wait for any information from you plus for rerwin to examine shinobar's fix and see if he wants to incoporate it, then I will make a new iso from it and we can see about that.

Test01 does have Update 002 in it, but as I say, I think you could try shinobar's test on any one that is broken.

For general info, I think we are making some progress. At least we have determined several things that are not causing the problem. If the latest from rerwin and shinobar gets it then we will be in good shape. If not, ugh, we will try to revert various items to 526.
Back to top
View user's profile Send private message 
bigpup


Joined: 11 Oct 2009
Posts: 5000
Location: Charleston S.C. USA

PostPosted: Thu 08 Dec 2011, 14:52    Post subject:  

Sylvander,

We all thank you, in willingness to help, as the lost sound test mouse. Your system seems to be the best test bed.

Just hang in there and be resolved to the final found fix.

To all that are working on the sound lost problem.
WE ALL THANK YOU!!
The easy answer is not always the best.
Do not be overcome by impatience, like our last test mouse. Wink Laughing
smart-mouse (1).jpg
 Description   
 Filesize   78.39 KB
 Viewed   1532 Time(s)

smart-mouse (1).jpg


_________________
I have found, in trying to help people, that the things they do not tell you, are usually the clue to solving the problem.
When I was a kid I wanted to be older.... This is not what I expected Shocked
Back to top
View user's profile Send private message 
ETP


Joined: 19 Oct 2010
Posts: 527
Location: UK

PostPosted: Thu 08 Dec 2011, 15:39    Post subject: Lucid Puppy 5.2.8 - ISO V003 Nov 29, 2011
Subject description: Hunt script for Aufs corruption plus issue in delayedrun scrpt
 

Hunt script
The attached script when placed in the startup folder provides an early warning of possible corruption in the aufs filesystem and may prove useful for testing purposes. It could easily be modified to run a series of different tests. Please go easy on me as its my first bash at bash!

Code:
#!/bin/bash
if grep -iq "whiteout" /tmp/bootkernel.log
then
      sleep 5
              yaf-splash -close never -fontsize large -bg yellow -timeout 15 -text "WARNING! Aufs corruption. Reboot with pfix=fsck" &
else
      sleep 5
      yaf-splash -close never -fontsize large -bg blue -fg white -timeout 5 -text "All systems go!" &
fi

Line 127 of delayedrun

Currently by default the spash window exits on mouseover. Upon rebooting or restarting the X server the mouse pointer is over the window. Rather than seeing the message for 3 seconds as intended all you see (if anything) is a yellow flash. Including “-close never” as below fixes this bug.

Code:
yaf-splash -close never -fontsize large -bg yellow -timeout 3 -text "WARNING! Do not unplug USB Flash drive!" & #101009
hunt.tar.gz
Description 
gz

 Download 
Filename  hunt.tar.gz 
Filesize  324 Bytes 
Downloaded  126 Time(s) 

_________________
Regards ETP
Accessibility Pups: -- Magoo -- The Pup With No Name -- MouseCam -- Obedient

Last edited by ETP on Fri 09 Dec 2011, 16:28; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3956
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Fri 09 Dec 2011, 15:20    Post subject:  

Quote:
Reboot with pmedia=fsck

should be
Reboot with pfix=fsck

I don't use Puppy on USB much and seldom as frugal installation to HD .

If you want to work on aufs , you probably would need to read the
/usr/bin/auchk
/sbin/auplink
/usr/bin/aubrsync
shellscripts .

e2fsck/fsck does not check the AnoyherUnionFileSystem(aufs) but only ext2-4 .

The .wh. files are left as markers for deleted files from the read-only sfs to not show up again in the highest all-sfs merged layer '/' .

If there are nodes deleted in /dev/snd (included in the Lupu-5xy.sfs) they are still inside the sfs but won't show up on '/'/dev/snd .

To make them show up again you would need to put something like
Code:
find /initrd/pup_rw -iname "*.wh.*" -exec rm {} \;

somewhere at the beginning of /etc/rc.d/rc.sysinit .
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
ETP


Joined: 19 Oct 2010
Posts: 527
Location: UK

PostPosted: Fri 09 Dec 2011, 16:57    Post subject:  

Karl
Thanks for pointing out my error which I have corrected in the post and attached file.
I take onboard your points and will examine the areas that you suggest.

Given my post on page 50 of this thread however, this script was only intended as a quick & dirty litmus test for possible corruption. Do you consider that as such it is a valid test? (i.e. is there ever any legitimate reason for the appearance of "whiteout" in the log?)

_________________
Regards ETP
Accessibility Pups: -- Magoo -- The Pup With No Name -- MouseCam -- Obedient
Back to top
View user's profile Send private message 
ETP


Joined: 19 Oct 2010
Posts: 527
Location: UK

PostPosted: Fri 09 Dec 2011, 17:01    Post subject:  

Karl
Thanks for pointing out my error which I have corrected in the post and attached file.
I take on board your points and will examine the areas that you suggest.

Given my post on page 50 of this thread however, this script was only intended as a quick & dirty litmus test for possible corruption. Do you consider that as such it is a valid test? (i.e. is there ever any legitimate reason for the appearance of "whiteout" in the log?)

_________________
Regards ETP
Accessibility Pups: -- Magoo -- The Pup With No Name -- MouseCam -- Obedient
Back to top
View user's profile Send private message 
Karl Godt


Joined: 20 Jun 2010
Posts: 3956
Location: Kiel,Germany

PostPosted: Fri 09 Dec 2011, 17:44    Post subject:  

I can not remember many hassles for whiteout files , but one I will always remember :
I made an adjustment to rc.shutdown to save a copy of /etc/rc.d/PUPSTATE .

This is one of the most important configuration files , sourced by nearly every puppy.sh script .

This file gets created every time new @boot .

I made the copy using the mv command like
mv /etc/rc.d/PUPSTATE /etc/rc.d/PUPSTATE.prev
at the end of rc.shutdown .
mv deleted the /etc/rc.d/PUPSTATE file and created /etc/rc.d/PUPSTATE.prev but left a whiteout file .

This got me a corrupted /etc/rc.d/PUPSTATE file at boot and no fsck could help it . It took me a while to figure out , that i had to remove a/some whiteout files to make fsck work correctly .

Without knowing its PUPMODE Puppy will hang/crash/not work .

Until i recognized the whiteout file
i started to adjust the main boot/X/shutdown scripts with lots of unecessary code like
[ -f /etc/rc.d/PUPSTATE ] && . /etc/rc.d/PUPSTATE
if [ -z "$PUPMODE" ] ; then
dolotsofcode(){
#rdev,df,mount to guess the PUPMODE
}
fi

Laughing Laughing Laughing
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
goolwa_pup


Joined: 29 Oct 2009
Posts: 51

PostPosted: Fri 09 Dec 2011, 17:51    Post subject: Chromium and Chinese Fonts
Subject description: Cant read chinese fonts in Chromium
 

Hi all, I just downloaded chromium 16 lucid pet and cannot read chinese fonts (which I have installed in /usr/share/fonts). I can read chinese fonts on windows with chromium and I can read chinese on firefox in puppy 528? As I prefer chromium is there an easy fix so I can read chinese in chromium in puppy 528?

PS. I have set Chromium to UTF8 encoding to no avail
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger 
ferro10n

Joined: 15 Jun 2011
Posts: 106

PostPosted: Fri 09 Dec 2011, 20:51    Post subject: Re: Chromium and Chinese Fonts
Subject description: Cant read chinese fonts in Chromium
 

goolwa_pup wrote:
Hi all, I just downloaded chromium 16 lucid pet and cannot read chinese fonts (which I have installed in /usr/share/fonts). I can read chinese fonts on windows with chromium and I can read chinese on firefox in puppy 528? As I prefer chromium is there an easy fix so I can read chinese in chromium in puppy 528?

PS. I have set Chromium to UTF8 encoding to no avail


Try shinobar's langpack_all SFS (68MB) or langpack_CJK SFS (39MB). You'll be able to see Chinese characters in Chromium and other programs. You'll also be able to type Chinese characters in both AbiWord and Gnumeric, or any aplication that enables the selection of an input method. You don't need to change the system language to Chinese to see and type Chinese characters.

See also the SFS Load on-the-fly aplication, also by shinobar. It's already included in Lucid Puppy 5.28 and Slacko 5.3 (Menu > Setup > Setup Puppy > SFS Load on-the-fly)

_________________
A beginner Puppy Linux user
Intel(R) Celeron(R) CPU 2.13GHz 512MB
LiveCD user
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
shinobar


Joined: 28 May 2009
Posts: 2595
Location: Japan

PostPosted: Sat 10 Dec 2011, 00:18    Post subject: chinese font  

I have no knowledge on the font setting of chromium, but as for the fonts, you can use the fonts on your windows using the winfonts.
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=53044

_________________
Google Chrome portable
Downloads for Puppy Linux http://shino.pos.to/linux/downloads.html
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 52 of 189 [2829 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 50, 51, 52, 53, 54, ..., 187, 188, 189 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Projects
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.1342s ][ Queries: 12 (0.0313s) ][ GZIP on ]