Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Mon 11 Dec 2017, 02:09
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Akita Linux, Beta 16 ISO
Moderators: Flash, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 72 of 72 [1080 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 70, 71, 72
Author Message
musher0


Joined: 04 Jan 2009
Posts: 11252
Location: Gatineau (Qc), Canada

PostPosted: Thu 16 Jul 2015, 08:52    Post subject:  

Mike7 wrote:
Hi, musher0.

Quote:
Yes you can create a swap partition on a USB flash drive, the usual way,
as you would on any hard drive -- using gparted.

I've never created a swap file, on hard drive or otherwise. Is it done by
creating a new partition and choosing "linux-swap" as the file system?

What about the "mkswap" and "swapon" terminal commands? Do these
need to be invoked if a partition is created with Gparted? Inversely, if a
swap partition is made with mkswap, does anything need to be done using
Gparted?

Below is a screenshot of Gparted showing the partitions on my 16Gb USB
flash drive containing Carolite-1.2 (in sdb1).

Could I simply make a 1Gb swap partition in the unallocated 1.24 Gb third
partition (using linux-swap)? If so, would I then have to add the bootcode
"swapon" in menu.lst?

Thanks very much for your help with all this.

Mike


Hello, Mike.

Thanks for your questions. Answers in no order:

Judging from your screen shot, yes you can create a swap partition in the
space you have left on your USB drive, by specifying the "Linux-swap"
format for that swap partition in Gparted. It's ok to use the remaining 1.25
Gb, but 512 Mb would be enough.

A swap partition is recognized and made operational automatically by the
Linux system at boot time. With a swap partition you don't need to use
any additional commands.

Different story with a swap file. As I said in the other thread, you need to
put some commands in file rc.local at /etc/rc.d, like this:

Code:
# (...)
# swap file
mkswap /mnt/home/pupswap.swp # mount it
swapon /mnt/home/pupswap.swp # activate it
echo 30 > /proc/sys/vm/swappiness # makes swapping less agressive
# (...)


Important: Don't touch anything else in file rc.local.

And then you save, and you reboot your Puppy to make the new swap
file operational.

Once you have re-booted, to double-check, you can see if the swap file is
operational by typing "swapon -s" or "free" in a terminal.

I hope this answers your questions. I'm here if you have more.

BFN.

musher0

_________________
musher0
~~~~~~~~~~
"Logical entities must not be multiplied beyond necessity." | |
« Il ne faut pas multiplier les entités logiques sans nécessité. » (Ockham)
Back to top
View user's profile Send private message 
Mike7


Joined: 18 Feb 2013
Posts: 391

PostPosted: Thu 16 Jul 2015, 21:11    Post subject:  

musher0 wrote:

Judging from your screen shot, yes you can create a swap partition in the
space you have left on your USB drive, by specifying the "Linux-swap"
format for that swap partition in Gparted.

Okay, I'll try that and see if it helps speed things up. (I doubt it will, but who knows? Sad )

Quote:
I hope this answers your questions. I'm here if you have more.

Much appreciated.

M.

_________________
Carolite-1.2 w/FF38 on bootable 16G flash drive; Asus eeePC 1000HA, Atom CPU, 2G RAM, 160G HDD.
Back to top
View user's profile Send private message 
Arguser

Joined: 05 Jun 2014
Posts: 20

PostPosted: Sat 25 Jul 2015, 11:41    Post subject:  

Mike,

How was that with swapfile???

Here are portable apps, go well with akita except google-chrome and clamav that are not working, i don t know the reason

http://shinobar.server-on.net/puppy/opt/


Would be good to put last version of some packets like pburn, will try to do it.. Any help will thank in advande
Back to top
View user's profile Send private message 
Mike7


Joined: 18 Feb 2013
Posts: 391

PostPosted: Sat 25 Jul 2015, 16:15    Post subject:  

Hi, Arguser.

Quote:
How was that with swapfile???

I succeeded in creating a 1Gb swap partition on the unallocated 3rd partition of my pendrive. It is being used infrequently, only when RAM becomes totally occupied (which does happen if I have more than one or two browser windows open to youtube).

OTOH, I doubt it does anything to speed up the computer (still running Carolite-1.2, now with Firefox 38.0.5). I am trying all sorts of other things to increase speed, like reducing caches and keeping personal files out of the boot partition.

Carolite is still slow relative to Puppeee and Akita, but manageable. When I feel I have done all I can and Carolite is usable and stable, I will begin exploring ways to make Akita useful to me.

Quote:
Here are portable apps, go well with akita except google-chrome and clamav that are not working, i don t know the reason

http://shinobar.server-on.net/puppy/opt/

Thanks for the URL. These portable apps are one of the things I intend to try, in both Carolite and Akita. However, I have been told that, as regards Carolite, adding them now will not reduce the size of my save file even if I delete the old apps. I don't really understand why this would be so.

BTW, I don't see any google-chrome on that webpage. The only portable there that could interest me is Firefox, but it doesn't give the FF version number.

I did find a google-chrome portable on http://shinobar.server-on.net/puppy/opt/pup4/MoreSFS/pup5/. Is this the one you meant?

There are also Opera portables on that page of the repo, but, once again, they do not say which version of Opera they are based on. I won't download and install large files like these just to find out what version they are.

Shinobar's repo is extremely confusing to me. Not only are app version numbers missing, but I see no indication of why certain files are in certain folders.

Can you explain any of this?

Quote:

Would be good to put last version of some packets like pburn, will try to do it.

Do you mean in the Akita repo?

Mike

_________________
Carolite-1.2 w/FF38 on bootable 16G flash drive; Asus eeePC 1000HA, Atom CPU, 2G RAM, 160G HDD.
Back to top
View user's profile Send private message 
Arguser

Joined: 05 Jun 2014
Posts: 20

PostPosted: Wed 29 Jul 2015, 20:36    Post subject:  

About portable apps

Download:

Extract then on a flash usb memory

Then you will have a directory firefox----extracted

Go in, will have a strante icon, make click. Will offer to start download the last version diretly from firefox webpage. Put yes.
You will have in some minutes a new directory, also something like firefox-portable
Then, entry, press the firefox icon, and will open firefox!!

About pburn, it seems the official package is working in akita also!! And no, i have not acces to the repositoty, just open a yandex disk and put there some pets
I hope you can understand my answer
Back to top
View user's profile Send private message 
Mike7


Joined: 18 Feb 2013
Posts: 391

PostPosted: Mon 03 Aug 2015, 18:47    Post subject:  

Hi, Arguser.

Quote:
About portable apps. . . Download. . .Extract then on a flash usb memory. . . Then you will have a directory firefox----extracted. . . Go in, will have a strante icon, make click. Will offer to start download the last version diretly from firefox webpage. Put yes. . . You will have in some minutes a new directory, also something like firefox-portable. . . Then, entry, press the firefox icon, and will open firefox!!

You seem to be saying that the version updates from Mozilla create new portables. Is that really true?

Quote:
About pburn, it seems the official package is working in akita also

What do you mean by "the official package"?

Quote:
I hope you can understand my answer

I hope so too <grin>.

But you didn't reply to my questions about the lack of version numbers on Shinobar's portables, and the confusion I have in finding them in all different folders in the repo. These issues are keeping me from using the portables. Can you help me solve them?

Mike

_________________
Carolite-1.2 w/FF38 on bootable 16G flash drive; Asus eeePC 1000HA, Atom CPU, 2G RAM, 160G HDD.
Back to top
View user's profile Send private message 
Arguser

Joined: 05 Jun 2014
Posts: 20

PostPosted: Mon 03 Aug 2015, 19:10    Post subject:  

HJi
Portable apps always will download the last version of the browser. The same in Sea Monkey than in firefox.

From the shinobar page you must always took the last ,(it seems firefox portable 8-2) it will work better. But the portable apps always connect to mozzila site to take the last version!

The package version and the firefox version are diferent things.

Just probe it once and will understand! That s better than any explanation!
Back to top
View user's profile Send private message 
Mike7


Joined: 18 Feb 2013
Posts: 391

PostPosted: Mon 03 Aug 2015, 19:45    Post subject:  

Arguser-

Quote:
From the shinobar page you must always took the last. . . But the portable apps always connect to mozzila site to take the last version!

I get it now.

Quote:
Just probe it once and will understand! That s better than any explanation!

Okay.

M.

_________________
Carolite-1.2 w/FF38 on bootable 16G flash drive; Asus eeePC 1000HA, Atom CPU, 2G RAM, 160G HDD.
Back to top
View user's profile Send private message 
Pelo

Joined: 10 Sep 2011
Posts: 12591
Location: Mer méditerrannée (1 kms°)

PostPosted: Wed 12 Aug 2015, 12:50    Post subject: Akita Linux me gusta mucho  

Akita Linux me gusta mucho . tested Virtual machine Windows 7.
Tested on laptop Acer Aspire 1640 512MB 2004 : added Firefox from ASRI repository then i remasterised ISO. I Don't understand why a decent browser is not installed as default. What a newbie will do when myself is unable to run elinks ! Sad
Alsa 1.0.27 : i failed to install it.
Packages : failed to load... in spite of i am well connected.
puplite.jpg
 Description   in fact it's puplite JWM theme which gives Akita a so nice look.
 Filesize   63.2 KB
 Viewed   583 Time(s)

puplite.jpg


_________________
Passenger Pelo ! don't ask him to repair the aircraft. Don't use him as a demining dog .... pleeease.

Last edited by Pelo on Tue 25 Aug 2015, 22:28; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Arguser

Joined: 05 Jun 2014
Posts: 20

PostPosted: Wed 19 Aug 2015, 10:12    Post subject:  

Hello ledo,

you can t install packages? what iso are you using? what manager?

i think that browser installer is better than to have a default browser. what if i don t want firefor or something?

s i think they just must put newer browsers.
Back to top
View user's profile Send private message 
Pelo

Joined: 10 Sep 2011
Posts: 12591
Location: Mer méditerrannée (1 kms°)

PostPosted: Sat 22 Aug 2015, 06:04    Post subject: People from puppy Facebook spanish are fond of AKITA too.  

Generally Firefox or Seamonkey make everybody happy, no ?
And if you care the ISO size, you can install an older version. We shall upgrate it if needed.
Those who don't like these two browsers know how to uninstall them, sure.
Better than newbies will know how to install one.

The iSO is bêta 16. It's a nice Puppy, sure. but package manager does not connect. Else, i would have installed it permanently on my old laptop Aspire 1640
People from puppy Facebook spanish are fond of AKITA too.
I did not say my last word. I shall try again. What sailor(browser) do you advise(do recommend) to me? Elinks is a.... Mr. Green

_________________
Passenger Pelo ! don't ask him to repair the aircraft. Don't use him as a demining dog .... pleeease.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
sc0ttman


Joined: 16 Sep 2009
Posts: 2548
Location: UK

PostPosted: Sun 23 Aug 2015, 12:17    Post subject: Re: Akita Linux me gusta mucho  

Pelo wrote:
Akita Linux me gusta mucho . tested Virtual machine Windows 7.
Tested on laptop Acer Aspire 1640 512MB 2004 : added Firefox from ASRI repository then i remasterised ISO. I Don't understand why a decent browser is not installed as default. What a newbie will do when myself is unable to run elinks ! Sad
Alsa 1.0.27 : i failed to install it.
Packages : failed to load... in spite of i am well connected.

Maybe open up /usr/sbin/pkg, find the check_net function

Code:

check_net () { #110213,0.9.1  add ping here, if no net exit
   [ ! "$1" ] && URL="8.8.8.8" || URL="$1"
   ping -4 -c1 -q "`echo  ${URL} | awk -F/ '{print $3}'`" &>/dev/null
   REPLY=$?
   [ $REPLY = 0 ] && echo 0 || echo 1
}


Maybe delete its contents and make it always return 0 .. Or 1 .. I cant remember..

The 'Pkg' thing I did isn't too bad, you can do `pkg -H` to see all the options .. It's quite powerful..

It does have two problems tho:
- the net_check function doesnt always work as it should (as you know)
- the popup menu is a little slow when clicking on pet files in ROX, if you have 'search all repos' enabled

_________________
Akita Linux, VLC-GTK, Pup Search, Pup File Search
Back to top
View user's profile Send private message 
Pelo

Joined: 10 Sep 2011
Posts: 12591
Location: Mer méditerrannée (1 kms°)

PostPosted: Tue 25 Aug 2015, 11:22    Post subject: i will check that  

i will check that again. thanks for your help, Scottman
The 'Pkg' thing I did isn't too bad, you can do `pkg -H` to see all the options .. It's quite powerful..
...From the old browser problem, the best option is to take firefox from browser instal

_________________
Passenger Pelo ! don't ask him to repair the aircraft. Don't use him as a demining dog .... pleeease.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger 
Arguser

Joined: 05 Jun 2014
Posts: 20

PostPosted: Thu 27 Aug 2015, 12:45    Post subject:  

Scott, is good to see you back!!

All ok? Any new plans for akita?

Regards
Back to top
View user's profile Send private message 
duckguy


Joined: 01 Nov 2015
Posts: 49
Location: USA

PostPosted: Thu 28 Apr 2016, 23:54    Post subject: AKITA Crashes Before Even Loading 2016-04-28
Subject description: Screenshot included - (pup420.sfs not found?)
 

Quote:
... Akita Linux ... Latest version, Jan 4th, 2014:

Akita Linux, Beta 16 ISO: Download URL and information ...
Hi, downloaded the latest version. It crashed immediately before even loading. The loader screen itself looks elegant though!?!

I realize this release was over two years ago!

Hope this gets fixed soon. Thanks for the great operating system! I hope to try it out soon. Is this a case of "user error?"
AKITA_FIRSTRUN_CRASH&BURN_ERRORS_2016-04-29.png
Description  Here is a screenshot of the error messages: "pup420.sfs not found ... Dropping out to initial-ramdisk console ... /bin/sh: can't access tty ..."
png

 Download 
Filename  AKITA_FIRSTRUN_CRASH&BURN_ERRORS_2016-04-29.png 
Filesize  240.61 KB 
Downloaded  110 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 72 of 72 [1080 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 70, 71, 72
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.2073s ][ Queries: 14 (0.0639s) ][ GZIP on ]