Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 21 Oct 2014, 01:31
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Networking » Dialup
Dialup/Wireless Modem Upgrade Packages for Puppy 4.3+
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 6 of 13 [192 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ..., 11, 12, 13 Next
Author Message
potong

Joined: 06 Mar 2009
Posts: 88

PostPosted: Thu 04 Nov 2010, 13:13    Post subject:  

Here is a brief "howto" on connecting to the internet using Three (UK) wireless modem and Connect and PupDial.
BTW I'm using 4.3.1 frugal install

The hardware can be identified by opening a terminal:
Code:
 cat /proc/bus/usb/devices
...
T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=01 Cnt=02 Dev#=  3 Spd=12  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=19d2 ProdID=0031 Rev= 0.00
S:  Manufacturer=ZTE,Incorporated
S:  Product=ZTE WCDMA Technologies MSM
S:  SerialNumber=P673A3H3GD010000
#
I downloaded and installed the five pets from the first page of this thread:Then did the following:
    1) Clicked on the Connect desktop icon
    2) On the following dialog clicked on the first button "Internet by dialup analog or wireless modem"
      NB my wireless modem port had already been detected (ttyUSB2)!
    3) On the following dialog clicked yes to probe modem
    4) On the following dialog clicked yes to probe for modem initialization string
    5) On the following dialog clicked ttyUSB2 (for good measure)
    6) This returned the same dialog to which I:
      a) Entered *99***1# for the phone number
      b) Checked stupid mode
      c) Clicked connect
Fanfare of trumpets, I now had a working internet connection!!

Many thanks to rerwin

HTH

Potong

Last edited by potong on Sun 07 Nov 2010, 15:29; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
rerwin


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 1529
Location: Maine, USA

PostPosted: Thu 04 Nov 2010, 17:42    Post subject:  

potong,
Thanks for spelling out how to use 4.3.1 for wireless modems. You are exactly right, except that step 5 is unnecessary. And if the name of that button is not the same as the currently selected/detected port, you could get a surprising result. Pupdial would try the other port and either select it or leave the same selection. That is for unusual situations. Obviously, in your case it does no harm.
Richard
Back to top
View user's profile Send private message 
potong

Joined: 06 Mar 2009
Posts: 88

PostPosted: Sun 07 Nov 2010, 16:04    Post subject:  

rerwin:

Out of interest, does the dev# on the T: line of /proc/bus/usb/devices refer to ttyUSBn?

In my case dev#=3, therefore starting from zero would mean ttyUSB2, correct?

I ask because I repeated the steps in my howto and sometimes the port is not detected at all or detected incorrectly i.e. ziltch or ttyUSB1.
When the port was detected as ttyUSB1 the button was correctly identified as ttyUSB2.
I guess my first attempts must have been lucky.

When this happened I re-probed until the port and the button were both the same i.e. ttyUSB2.
Then everything was hunky dory.

Can one manually (via the command line) get puppy to re-probe the usb devices?

Potong
Back to top
View user's profile Send private message 
bignono1


Joined: 17 May 2009
Posts: 362
Location: New ME

PostPosted: Sun 14 Nov 2010, 09:51    Post subject:  

Installed all 5 pets ,probed modem and it was detected
input all numbers.
Trying connect i get: voice line detected .Trying again.
sending : ATDT*99# (tried *99***#1 but no luck).
waiting for carrier.
ATDT*99#
ERROR
If i type wvdial in terminal i get:
modem initialized
configuration does not specify a valid phone number.
configuration does not specify a valid login name.
configuration does not specify a valid password.
Please help.
Back to top
View user's profile Send private message 
bignono1


Joined: 17 May 2009
Posts: 362
Location: New ME

PostPosted: Mon 15 Nov 2010, 08:24    Post subject:  

Changed user name ,password and APN , all pps
now i get : Bad init string .
Back to top
View user's profile Send private message 
rerwin


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 1529
Location: Maine, USA

PostPosted: Wed 17 Nov 2010, 09:37    Post subject:  

bignono1
bignono1 wrote:
Installed all 5 pets ,probed modem and it was detected
input all numbers.
Trying connect i get: voice line detected .Trying again.
sending : ATDT*99# (tried *99***#1 but no luck).
waiting for carrier.
ATDT*99#
ERROR
If i type wvdial in terminal i get:
modem initialized
configuration does not specify a valid phone number.
configuration does not specify a valid login name.
configuration does not specify a valid password.
Please help.
Welcome to this thread. First, *99***#1 should be *99***1#, with the "#" last. I can help only if you remain working with pupdial and do not improvise workarounds.

My approach is - rather than asking questions of the user - for the user to capture diagnostic information at the point where things are not right. That way, I can probably see where things went wrong. These modems can behave erratically, so the challenge is to keep up with that as people report problems. Getting the modem started is an intricate process that can fail in several ways.

You can capture the info by running pmodemdiag in a console and posting or PMing the pmodemdiag...tar.gz file it creates in your main directory (home/file icon on desktop).

Eagerly awaiting your diag file.
Richard
Back to top
View user's profile Send private message 
bignono1


Joined: 17 May 2009
Posts: 362
Location: New ME

PostPosted: Wed 17 Nov 2010, 13:47    Post subject:  

Thank you Richard, the file is attached.
pmodemdiag-20101117.tar.gz
Description 
gz

 Download 
Filename  pmodemdiag-20101117.tar.gz 
Filesize  22.32 KB 
Downloaded  374 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
rerwin


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 1529
Location: Maine, USA

PostPosted: Wed 17 Nov 2010, 20:44    Post subject:  

bignono1,
Thanks for the diag file. I see that you are not setting "stupid mode", which apparently is essential. Then, you may need to set the APN (which I don't see). Other that those, everything looks normal.

If that still does not work, please do not disconnect when you see the problem, but bring up a console and enter "pmodemdiag" (w/o quotes) to get a diag file. That way I can see the pupdial log that you see. When pmodemdiag completes, only then you should disconnect and exit pupdial.
Richard
Back to top
View user's profile Send private message 
bignono1


Joined: 17 May 2009
Posts: 362
Location: New ME

PostPosted: Wed 17 Nov 2010, 23:18    Post subject:  

Thank you Richard ,
I did try stupid mode many times since i am good only in stupid modes put even those did outputed stupid and helpless,
so please keep up the good spirit and ignore my stupidness and see it as my only good advantage , sometimes being stupid is better than being mean.
Thanks again mate , you and this forum and all the puppians here are great .
pmodemdiag-20101118.tar.gz
Description 
gz

 Download 
Filename  pmodemdiag-20101118.tar.gz 
Filesize  21.99 KB 
Downloaded  360 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
jemimah


Joined: 26 Aug 2009
Posts: 4309
Location: Tampa, FL

PostPosted: Thu 18 Nov 2010, 17:12    Post subject:  

I just bought a new modem because my husband dropped the old one and wrecked it. I got the Sierra Shockwave (USB 308). I've owned two other sierra modems, and they worked without usb_modeswitch. This one however, is either different, or newer than kernel 2.6.35.7.

I ran pmodemdiag and saw the the device id was not recognized by usb_modeswitch. So I copied the config file from another device id and tried to modify it - but that didn't work.

This is on Puppeee4.4Beta4 which I added the latest patches.

Any ideas?
pmodemdiag-20101118.tar.gz
Description 
gz

 Download 
Filename  pmodemdiag-20101118.tar.gz 
Filesize  30.78 KB 
Downloaded  344 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
cthisbear

Joined: 29 Jan 2006
Posts: 3429
Location: Sydney Australia

PostPosted: Thu 18 Nov 2010, 17:32    Post subject:  

" Any ideas? "

Shoot husband???

Chris.
Back to top
View user's profile Send private message 
jemimah


Joined: 26 Aug 2009
Posts: 4309
Location: Tampa, FL

PostPosted: Thu 18 Nov 2010, 17:56    Post subject:  

Heh - being without internet for a few hours is punishment enough for him. Wink

Further research suggest the sierra_net module is supposed to work with this modem. But it doesn't. I'm rebuilding the kernel now to see if I can fix it.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
jemimah


Joined: 26 Aug 2009
Posts: 4309
Location: Tampa, FL

PostPosted: Thu 18 Nov 2010, 18:22    Post subject:  

WhhoooHooo! My kernel patch worked! I just added the pci id to sierra.c.

So nevermind. Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rerwin


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 1529
Location: Maine, USA

PostPosted: Thu 18 Nov 2010, 23:45    Post subject:  

bignono1,
I have been googling for clues on things to try regarding the "bad init string" problem. I found some ideas to try one at a time.

1. Some solutions simply insert more commands into the Init3 string, adding S7=60 S30=0, resulting in:
ATQ0 V1 E1 S0=0 S7=60 S30=0 &C1 &D2 +FCLASS=0

2. Keying off of your APN of "pps", I found a web page where you can get modem setup information, but it requires your "subscriber code", so I cannoot read it. But you can: http://www.kw.zain.com/kw/af/services/main/OTASettings/OTASettings.do?channelId=-9325&selectedChannels=-9325,-8159,-8155,-8153&lang=en

3. The modems usually need to be "initialized" in a Windows system, then removed before exiting the initialization program. Be sure yours has been initialized.

4. Many users disable the requirement for a SIM PIN code. Otherwise, you need to enter one in pupdial. If you are uncertain about the SIM PIN, you can find out its status this way:
- add a command to the Init2 string, to make it:
ATZ +CPIN?
- Connect and view the response in the log window, for examples.
+CPIN: SIM PIN <==== modem requires sim pin
+CPIN: READY <======shows the modem is now ready

5. The logon and password given for your provider is "pps" for both (w/o quotes).

That's what I found. Apparently many people have trouble with ZTE modems. Maybe that is because there are so many out there. Or not. I hope these help you along.

If not, can you install wary 0.9.8 and try your modem with it. It has the most recent developments for modems and might help.
Richard
Back to top
View user's profile Send private message 
bignono1


Joined: 17 May 2009
Posts: 362
Location: New ME

PostPosted: Fri 19 Nov 2010, 11:19    Post subject:  

Gooooood news :I am on line using my USB modem after more than 4 months .
Here is what i did finally:
1.Connected the modem to a win xp machine .
2.Unpluged the modem while still on line.
3.Removed the pps from APN.
4.Phone no. *99***1#
The modem switch WAS changed to ttyUSB1, I DID NOT CHANGE IT


Thank you Richard , you are great.
And here is the pmodemdiag again for the record.
Thank you again Richard , i am really happy because of you.
pmodemdiag-20101119.tar.gz
Description 
gz

 Download 
Filename  pmodemdiag-20101119.tar.gz 
Filesize  24.49 KB 
Downloaded  375 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 6 of 13 [192 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ..., 11, 12, 13 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Networking » Dialup
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0904s ][ Queries: 12 (0.0099s) ][ GZIP on ]