Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sun 21 Dec 2014, 12:40
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Projects
Lucid Puppy 5.1- A Full-Featured Compact Distro
Moderators: Flash, JohnMurga
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
Page 56 of 145 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 54, 55, 56, 57, 58, ..., 143, 144, 145 Next
Author Message
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3789

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 12:53    Post_subject:  

Huge Announcement

01micko and playdayz are happy to announce that the Lucid Puppy team has been joined by WhoDo as Art Director. WhoDo was the coordinator of Puppy 4.2 Community Edition, which was one of the best-looking Puppies ever. WhoDo's presence should indicate to everyone inside and outside of the Puppy community that we regard the aesthetics of our distro as a top priority. After all, when people use Lucid Puppy, the desktop is what they see most of. WhoDo has already been able to create a contest at Australian Photography to choose the upcoming Lucid Puppy 5.1 background. http://www.ausphotography.net.au/forum/showthread.php?t=61608

WhoDo is also very experienced with Icewm and we are going to include that by default beginning in luci-213, not as the default desktop but in the iso and already tested and configured. This is a good thing we believe because 1) it gives Lucid users an alternate window manager at the cost of only about 1MB; and 2) there have been several things have to do with graphics that jwm is not doing correctly, but Icewm does.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3789

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 13:01    Post_subject:  

Quote:
Subject description: Supported 830M/MG-845G/GE-852GM-855GM/GME-865G
I have an old laptop which uses the Intel 845g gfx chipset and could only use XVESA however there is a solution so that you can use Xorg.

I found this information on the site, so thanks to the people who submitted this, I have just collated the information and the required file.

Thanks chrome307
Anyone want to bet that these might be the Intel graphics chipsets that give us the black screen? The two reports we have are on 855's.
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=57514

We ares till seeking information, but one possibility is to detect these chipsets and substitute the i810 driver for the symlink to the Intel_drv and then let it boot. Another possibility is that when we detect one of those chipsets we automatically sift into xorgwizard rather than trying to boot directly to the desktop. The 1955modeset option might fit in also. Things are still in flux but information rules. Luci-213 will have the first approximation of a solution.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
rjbrewer


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 4422
Location: merriam, kansas

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 13:09    Post_subject:  

playdayz wrote:
Quote:
Thanks; seems vesa is not available.

I tried ICPUGs' i915.modeset=1 suggestion.
Worked fine!


There was no vesa driver? I am puzzled. Or the vesa driver did not work?

modeset. We are getting the info we need. Thanks.


Using the pfix=nox and xorg-setup gave me the options for
setting up vesa, but selecting it caused "black-screen crash".
Driver missing? No vesa option in menu.

Whatever.....xorg is working fine.
The reason I used xvesa in the 4.xx series Puppies was the
inability of xorg to display correct color rendering when
playing video files or dvds.
Don't have that problem now with this xorg.

Trying a full install.

Vlc quickpet works good. Doesn't have that mplayer dvd menu
screwup that all mplayers seem to have.

I don't like the new Seamonkey; deleted all it's files, installed
1.1.18 pet, replaced .mozilla with same from a previous setup.
Have all old settings and functions working fine.

_________________

Inspiron 700m, Pent.M 1.6Ghz, 1Gb ram.
Msi Wind U100, N270 1.6>2.0Ghz, 1.5Gb ram.
Eeepc 8g 701, 900Mhz, 1Gb ram.
Full installs

Back to top
View user's profile Send_private_message 
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3789

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 13:14    Post_subject:  

Quote:
Using the pfix=nox and xorg-setup gave me the options for
setting up vesa, but selecting it caused "black-screen crash".


The vesa_drv.so is in /usr/lib/xorg/modules/drivers. You could check to be sure.

Could you do the go to /var/log/Xorg.0.log and copy that to a message.
Thanks.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3789

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 13:24    Post_subject:  

I am about to start testing "gtk-recordMy Desktop." That is how the developers write it. I sure hope the problem might be in the configs; it seems like a very useful program. I use a similar program named Camtasia for my paying work.


To record from my microphone I did this. I started mhWave-edit and clicked the Record button. At the Record screen I choose a format, and then clicked Launch Mixer. On the Mixer I clicked F4 for Capture. I turned up Capture and Capture 1, arrow to them and then up arrow. I also set Input Sour(ce) to Mic. Then I could see movement on the meters--only the left--my mic is a mono plug. mhwave-edit is just a way to start the alsamixer--you can just open a terminal and enter alsamixer.

Then I shut Mh-wave-edit and opened gtk-recordMyDesktop. I made a recording and it recorded sound from the mic.

The ogv file would not play with the gnome-mplayer 0.9.9.2 that is installed inluci-212, but it does play in gnome-mplayer 0.9.6 which we are considering using for other reasons also. It also would play with Smplayer. It would also play with VLC. Somehow I took SMplayer out of the PPM repo. Why did I do that? I see, it will be back soon.

Anyway I think music playing on the desktop might be recorded by changing the Input Sour in Alsamixer. You can do the same things with Retrovol if you right-click and open the Full Window

Edited_times_total
Back to top
View user's profile Send_private_message 
darwinev0lved

Joined: 29 Jul 2008
Posts: 83

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 14:07    Post_subject: switch_root  

OK, unless there are some quick fixed people can suggest I'm going to have to abandon testing till we hit beta.

At the moment luci212 is refusing to boot past switch_root it just hangs and hangs. Never seen that before. Before that, I'd got an odd report that I'd filled my savefile - now I had just installed firefox, java, openoffice: but the latter two install to /mnt/home and I also symlink the firefox profile directory there too, so as to avoid filling up the savefile unnecessarily.

So why on earth would puppy announce that I'd run out of room in my savefile (512MB) when I basically hadn't put anything in it? And could this be related to my problem that when I tried to restart it wouldn't get past switch_root?

Any suggestions?
Back to top
View user's profile Send_private_message 
alec78

Joined: 18 Mar 2010
Posts: 47

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 14:27    Post_subject: Intel Graphics-Luci212  

Hi all,
Hi Playdayz,
Booted up the Samsung x05 with pfix=ram, result black screen.
Rebooted with pfix=ram,nox. Ran xorgwizard, typed in i810, result desktop. Ran video-driver, result below.

VIDEO REPORT: Lucid Puppy, version 212

Chip description:
Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device
Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device

Driver used by Xorg:
vesa

Video mode used by Xorg:
Resolution: Depth 24 Depth: "Display"

Note the vesa driver.
But using the top mouse wizard in Setup resulted in touchpad tapping working.

On a seperate issue Playdayz, any chance you posting delta files of your new brews of luci and lupu?
I realise this may be the camel's straw, re your post of a couple of days ago.
Cheers
Back to top
View user's profile Send_private_message 
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3789

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 14:39    Post_subject:  

Quote:
Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device
Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device


This is the third black screen and the third Intel 855.

Quote:
On a seperate issue Playdayz, any chance you posting delta files of your new brews of luci and lupu?
I realise this may be the camel's straw, re your post of a couple of days ago.


I would like to say I will, but here's the deal. I am lazy Wink
That is not quite it maybe. I have been working at least 4 hours a day on Puppy for several months now--and we are all happy with the results of that--01micko has been working at least that much also. We are not complaining--we choose to do it. But when I finish one thing there are a couple of more waiting--if I do triage and prioritize then the delta file would never get to the top. Similarly, that error message about the deprecated modprobe.conf hasn't gotten to the top--it will be fixed before release, but probably not today Wink

It would be great if someone could make the delta files.

(That is not an ideal work method, the one I described. I should make myself have time to just play around and try things out. Actually I am doing that a bit more now that we feel the base is in pretty decent shape.)
Back to top
View user's profile Send_private_message 
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3789

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 14:47    Post_subject:  

Quote:
At the moment luci212 is refusing to boot past switch_root it just hangs and hangs. Never seen that before. Before that, I'd got an odd report that I'd filled my savefile - now I had just installed firefox, java, openoffice: but the latter two install to /mnt/home and I also symlink the firefox profile directory there too, so as to avoid filling up the savefile unnecessarily.

So why on earth would puppy announce that I'd run out of room in my savefile (512MB) when I basically hadn't put anything in it? And could this be related to my problem that when I tried to restart it wouldn't get past switch_root?

Any suggestions?


Experimenting as we are doing can break things. I have done what you described several times and what I do is then boot with the pfix=ram option. You can edit it into the /boot/grub/menu.lst or if you can't boot you can edit it into the boot parameters when grub runs at first. Highlight the Puppy you want to boot and then click 'e' for edit. Then highlight the second line and click e again, add pfix=ram to the end of that line and then click Enter and 'b' for boot.

Usually when I boot I just delete the old lucisave file and start over..
Back to top
View user's profile Send_private_message 
stu90


Joined: 25 Feb 2010
Posts: 1401
Location: England. Dell Inspiron 1501. Dpup

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 15:12    Post_subject:  

playdayz wrote:
I am about to start testing "gtk-recordMy Desktop." That is how the developers write it. I sure hope the problem might be in the configs; it seems like a very useful program. I use a similar program named Camtasia for my paying work.


To record from my microphone I did this. I started mhWave-edit and clicked the Record button. At the Record screen I choose a format, and then clicked Launch Mixer. On the Mixer I clicked F4 for Capture. I turned up Capture and Capture 1, arrow to them and then up arrow. I also set Input Sour(ce) to Mic. Then I could see movement on the meters--only the left--my mic is a mono plug. mhwave-edit is just a way to start the alsamixer--you can just open a terminal and enter alsamixer.

Then I shut Mh-wave-edit and opened gtk-recordMyDesktop. I made a recording and it recorded sound from the mic.

The ogv file would not play with gnome-mplayer, but it would play with Smplayer. It would also play with VLC. Somehow I took SMplayer out of the PPM repo. Why did I do that?

Anyway I think music playing on the desktop might be recorded by changing the Input Sour in Alsamixer.


I went ahead and installed VLC as lobster suggested this enabled output file to be transcode after recording and to be played locally - just to test out i have uploaded a small .ogv video recording to youtube but for me when i watch it is unwatchable and all blocky and pixilated. ?
http://www.youtube.com/watch?v=yhN-AoxwAHA

Edit:
Just booted into spup and converted the .ogv file with FFcovert to .flv format.
Video now works on youtube (no audio as my laptop doesn't have a microphone)
http://www.youtube.com/watch?v=k49utvm5emk

Maybe youtube doen't work with .ogv format?
Back to top
View user's profile Send_private_message 
playdayz


Joined: 25 Apr 2008
Posts: 3789

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 16:09    Post_subject:  

Quote:
Hm. It's interesting. I did not test mplayer in Quirky but in Slackpup 030/040.
In Luci, if 01micko's ffmpeg is installed, ffplay plays .webm files well and (only with ffplay) both .3gp and .mp4 mobile videos have sound as I wrote in Post 486. Unfortunately, mplayer has failed since 207 (or before).


gjuhasz. Here is gnome-mplayer 0.9.6 compiled in luci. It plays .ogv files which 0.9.9.2 will not play. It does other things better also, maybe it would do your tests--I wouldn't bet on it but it is worth a try I think

http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/pet_packages-5/gnome_mplayer-0.9.6-lupu.pet
Back to top
View user's profile Send_private_message 
rjbrewer


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 4422
Location: merriam, kansas

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 16:29    Post_subject:
Sub_title: intel 855gm
 

Using the tip from alec78, I was also able to get vesa working.
_________________

Inspiron 700m, Pent.M 1.6Ghz, 1Gb ram.
Msi Wind U100, N270 1.6>2.0Ghz, 1.5Gb ram.
Eeepc 8g 701, 900Mhz, 1Gb ram.
Full installs

Back to top
View user's profile Send_private_message 
smokey01


Joined: 30 Dec 2006
Posts: 1857
Location: South Australia

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 19:08    Post_subject:  

playdayz wrote:


The ogv file would not play with the gnome-mplayer 0.9.9.2 that is installed inluci-212, but it does play in gnome-mplayer 0.9.6 which we are considering using for other reasons also. It also would play with Smplayer. It would also play with VLC. Somehow I took SMplayer out of the PPM repo. Why did I do that? I see, it will be back soon.


playdayz mplayer has never worked well for me no matter which computer I use. When it plays MOV video files produced from my HD camera they are quite jerky. VLC is much better. Gxine and xine both work better too.

_________________
Puppy Software <-> Distros <-> Puppy Linux Tips
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
James C


Joined: 26 Mar 2009
Posts: 5971
Location: Kentucky

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 19:25    Post_subject:  

Yet another test of Intel graphics............ Laughing

Got the old Dell off the shelf,running Luci-212 live pfix=ram. Installed Opera and Xorg_High.


VIDEO REPORT: Lucid Puppy, version 212

Chip description:
Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE Chipset Integrated Graphics Device

Driver used by Xorg:


Video mode used by Xorg:
Resolution: Depth:

...the above also recorded in /tmp/report-video
#


-OpenGL-

Vendor : Tungsten Graphics, Inc
Renderer : Mesa DRI Intel(R) 845G GEM 20091221 2009Q4 x86/MMX/SSE2
Version : 1.3 Mesa 7.7.1
Direct Rendering : Yes


# glxgears

1119 frames in 5.0 seconds
1385 frames in 5.0 seconds
1351 frames in 5.0 seconds
1356 frames in 5.0 seconds
1362 frames in 5.0 seconds
1355 frames in 5.0 seconds
1319 frames in 5.0 seconds
1418 frames in 5.0 seconds
1876 frames in 5.0 seconds
1474 frames in 5.0 seconds
2174 frames in 5.0 seconds
2112 frames in 5.0 seconds
2071 frames in 5.0 seconds
2189 frames in 5.0 seconds
2078 frames in 5.0 seconds
2142 frames in 5.0 seconds
Back to top
View user's profile Send_private_message 
James C


Joined: 26 Mar 2009
Posts: 5971
Location: Kentucky

PostPosted: Fri 16 Jul 2010, 19:54    Post_subject:  

Well, I was reading posts here on the forum and just lost X completely.I'm on another computer while trying to get X working on the Dell.

Can't get X back.....tried vesa,Intel and i810 drivers .....will not restart. Hmmmmmm....... Laughing

Let's reboot and try it again....
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Display_posts:   Sort by:   
Page 56 of 145 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 54, 55, 56, 57, 58, ..., 143, 144, 145 Next
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Projects
Jump to:  

Rules_post_cannot
Rules_reply_cannot
Rules_edit_cannot
Rules_delete_cannot
Rules_vote_cannot
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.1243s ][ Queries: 12 (0.0216s) ][ GZIP on ]