Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 20 Sep 2014, 14:16
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Epson Stylus S20 USB printer
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 2 [20 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Author Message
ecomoney


Joined: 25 Nov 2005
Posts: 2183
Location: Lincolnshire, England

PostPosted: Thu 22 Jan 2009, 11:53    Post subject:  Epson Stylus S20 USB printer
Subject description: "usb:/dev/usb/lp0": No such device" for USB printers
 

Hi, Im trying to install a new USB printer in puppy. Ive always struggled with usb printers, but have always managed to source second hand parallel printers that work fine with puppy. Ive always encountered this problem with USB printers on puppy. This includes the printers with built in usb drivers.

Im trying to install on both puppy linux 4.1.1 and pup 2.15ce (ecopup with puppy with the CUPS 0.3 addon). On both versions, after running the setup steps in the CUPS printer interface window (at localhost:631), I get the message next to the newly installed S20 printer (after selecting usb printer #1) on the setup steps for "add new printer". The only difference being on the puppy 2.15ce setup (with pakts CUPS0.3.pup installed) is next to entry for usb printer #1 it says "Usb Printer #1 (Epson Stylus s20). Puppy 2.15ce seems to be picking up the fact there is this printer installed while puppy 4.1.1 does not.

Code:
"usb:/dev/usb/lp0": No such device"
.

I installed the additional printer drivers from openprinting.org, and copied them to the /usr/share/cups/model directory.

The puppy wiki seems inexplicably absent of any instructions for installing usb printers.

Has anyone had any success with puppy and usb printers? Parallel printers are getting pretty hard to come by.

_________________
Puppy Linux's Mission

Sorry, my server is down atm!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
bugman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 2131
Location: buffalo commons

PostPosted: Thu 22 Jan 2009, 12:28    Post subject:  

i have a usb printer [epson stylus c62] running in cups

it took forever and a day to configure

i wish i knew how to tell you how it was set up, but i'm not sure how to retrieve settings without going to cups, which after my epic struggle completely terrifies me

try everything, try it again, make changes that make no sense, have a beer, try again, sleep on it, try yet again the next morning

does the trick for me!

Wink
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
bugman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 2131
Location: buffalo commons

PostPosted: Thu 22 Jan 2009, 12:45    Post subject:  

q - how do you configure cups?

a - with a cigarette and a blindfold

[apologies to hank sauer]
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
rjbrewer


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 4422
Location: merriam, kansas

PostPosted: Thu 22 Jan 2009, 13:22    Post subject:  

ecomoney;

I have 4.1.1 installed and it always identified usb printers.
Used a couple of old hps the last few months ...no problem.
Just hooked up and old parallel port hp and it has 16 usb
options in the list.

Some day I hope to find an old hp with ink cartridges that work.

rjb
Back to top
View user's profile Send private message 
cindy


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 19
Location: Scunthorpe, Great Britain

PostPosted: Thu 22 Jan 2009, 13:56    Post subject:  

Hi this is cindy, the s20 printer is mine and Rob has been trying for three hours to set it up for me.
Back to top
View user's profile Send private message 
ecomoney


Joined: 25 Nov 2005
Posts: 2183
Location: Lincolnshire, England

PostPosted: Sun 25 Jan 2009, 09:04    Post subject:  

Cindy is using ecopup, which is a customized 2.15ce. The automatic upgrade to a modern base would break a lot of things and take a LOT if work (I know Ive already tried several times). I am planning to update the base when the new community edition comes out, as these tend to be more complete, have more drivers and are supported for longer.

In the meantime Im a bit stuck, Cindy is actually on the testing team for 4.2, but I wouldnt like her to have to rely on a stock puppy linux for her day-to-day work.

Can anyone guide me through the steps of troubleshooting why ecopup isnt working?

_________________
Puppy Linux's Mission

Sorry, my server is down atm!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
muggins

Joined: 20 Jan 2006
Posts: 6687
Location: lisbon

PostPosted: Mon 26 Jan 2009, 07:19    Post subject:  

Is gutenprint an option for this printer?
Back to top
View user's profile Send private message 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9119
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Tue 27 Jan 2009, 11:12    Post subject:  

As a test, I installed a Canon i560 USB printer into 4.1.1. When I tried to print a test page, I also got the "usb:/dev/usb/lp0": No such device" message.

So I rebooted with the printer already turned ON and it worked fine. Maybe this has something to do with the new hardware detection methods in the 4.1 series.
Back to top
View user's profile Send private message 
cindy


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 19
Location: Scunthorpe, Great Britain

PostPosted: Thu 29 Jan 2009, 13:47    Post subject:  

Rob (Ecomoney) Posting as Cindy

This is the name of the driver thats installed at the moment, so it is gutenprinte. I got this directly from the heading in the localhost:630 webpage where the printers are administered.

Epson Stylus S20 - CUPS+Gutenprint (OpenPrinting LSB 3.2) v5.2.2

Im goint to try rebooting with the printer turned on now to see if that cures it.
Back to top
View user's profile Send private message 
ecomoney


Joined: 25 Nov 2005
Posts: 2183
Location: Lincolnshire, England

PostPosted: Thu 29 Jan 2009, 14:14    Post subject:  

Ok, I rebooted, with the printer turned on. I also set the permissions on the /dev/usb/usb0 file to 777 (i.e. all ticked), I ready Barry had to do this once to get a printer working.

Now I get this error message!

Code:
Description:
Location:
Printer State: idle, accepting jobs.
"Starting ESP Ghostscript 8.15...."
Device URI: usb:/dev/usb/lp0


I did a pfind file searc for ghostscript, and found a symlink in /usr/bin/ghostscript to /usr/bin/gsc . I tried running this in a terminal to start it manually and resent the print job, but still nothing.

Any ideas graefully appreciated.

_________________
Puppy Linux's Mission

Sorry, my server is down atm!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
ecomoney


Joined: 25 Nov 2005
Posts: 2183
Location: Lincolnshire, England

PostPosted: Thu 29 Jan 2009, 14:22    Post subject:  

Ive just tried reconfiguring the printer, on the device uri. I did this my clicking "modify printer" On the drop down list of devices where the printer is plugged in, I now get something like

Code:
usb printer #1 Epson Stylus S20


It seems that the printer is talking to puppy (and telling it what model it is), but puppy cannot communicate with the printer...perhaps because of this ghostscript thing.

Im going to reboot into puppy 4.2 alpha and see what happens there. Cindy is going to a caring job in a few days and needs a map printing out.

_________________
Puppy Linux's Mission

Sorry, my server is down atm!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
cindy


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 19
Location: Scunthorpe, Great Britain

PostPosted: Thu 29 Jan 2009, 14:34    Post subject:  

Ecomoney, posting as cindy again

Have just tried puppy 4.2, and this time the job completes fine, but absolutely nothing from the printer!

Code:
Description:
Location:
Printer State: idle, accepting jobs.
Device URI: usb://EPSON/Stylus%20S20


I also noticed that the pdf driver wizard is set to the wrong path, it should be going to /root or /root/my-documents, but instead is going to a new directory (which cups creates) called /export/pdf. I will report as a bug to the 4.2 dev team
Back to top
View user's profile Send private message 
ecomoney


Joined: 25 Nov 2005
Posts: 2183
Location: Lincolnshire, England

PostPosted: Thu 29 Jan 2009, 14:44    Post subject:  

For the hell of it, I copied /usr/bin/gsc out out of puppy 4.2 into ecopup at the same place. I get the same behaviour in 2.15ce now as puppy 4.2, i.e. no more

"Starting ESP Ghostscript 8.15...."

the jobs are accepting and the printer status going back to idle, but still no printing!!!

I think this indicates that the ghostscript is to blame.

_________________
Puppy Linux's Mission

Sorry, my server is down atm!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
rcrsn51


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 9119
Location: Stratford, Ontario

PostPosted: Thu 29 Jan 2009, 16:37    Post subject:  

I wonder if the problem has to do with your USB ports. Many computers more than five years old will only have USB1.0 and USB1.1 ports. There was a problem reported with some recent Puppies where the USB drivers were not all loaded.

Go to a console and type: lsmod

You are looking for three entries - uhci_hcd, ohci_hcd and ehci_hcd

If you are missing one, add it with a command like: modprobe ohci_hcd

Then run CUPS again and try a test page.

Or you could get a PCI USB2.0 card and see if it works better.
Back to top
View user's profile Send private message 
ecomoney


Joined: 25 Nov 2005
Posts: 2183
Location: Lincolnshire, England

PostPosted: Thu 29 Jan 2009, 21:27    Post subject:  

I didnt check the ports, but as Cindys computer is a Semperon processor I assume theyre usb 2.0's, but thanks for info.

Ive borrowed the said printer while I get it working so should be able to make more frequent tests

_________________
Puppy Linux's Mission

Sorry, my server is down atm!
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 2 [20 Posts]   Goto page: 1, 2 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Printers
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0781s ][ Queries: 11 (0.0064s) ][ GZIP on ]