Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 25 Oct 2014, 10:50
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Additional Software (PETs, n' stuff) » Drivers
Extra drivers for Puppy 4.1 with 2.6.25.16 kernel
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
Page 10 of 17 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 8, 9, 10, 11, 12, ..., 15, 16, 17 Next
Author Message
bigbeck

Joined: 27 Feb 2009
Posts: 49

PostPosted: Tue 31 Mar 2009, 08:17    Post_subject:  

I'm running G_Pup on a new Presario laptop. The Nvidia ethernet driver loads fine. For wireless I have a AR5700 802.11b/g WiFi controller ver.7.6.0.209. When I load the ath5k ,which appears to be the correct one,the computer locks up. I've tried many other drivers and still no wireless. The Wizard will not recognize the AR5700. Any suggestions?

I've also had wireless trouble on my eee 900pc, but the MadWiFi pet took care of that Wink

Thanks,

Don
Back to top
View user's profile Send_private_message 
NewB

Joined: 31 Mar 2009
Posts: 3

PostPosted: Tue 31 Mar 2009, 12:52    Post_subject: Microphone on eeePC 900A  

(Note that I accidentally posted in this thread's parent forum as well. Sorry for the double posting).

Hello everyone. This is my first post, so let me begin by thanking all of the Puppy developers, and especially tempestuous for making all the pets available in this forum. I bought an eeePC 900A as a dedicated skype device for my mom. After loading the pets in this forum I've got almost all the hardware working. The internal microphone, however, does not work. If I plug an external mic into the side it works fine. ALSA has a setting for input source of Mic or Front Mic, but changing this has no effect. I already tried the tempestuous patch to snd-hda-intel in eee-snd-hda-intel-patched-k2.6.25.16.pet, and I added "options snd-hda-intel model=auto" to modprobe.conf.

I believe the problem is that the 900A uses the realtek ALC269, which I don't think is supported in the 1.0.16 version of ALSA. This is the same chip used in the 901, and I found a patch to the 1.0.16 version of ALSA which is supposed to fix the microphone issue on the 901. [https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/259878] With only a few changes I think this could support the 900A as well. Unfortunately, I'm a Puppy newbie, and after looking at some of the unleashed documentation I think trying to compile this is way beyond my level. If anyone could help me with this me and my mom would really appreciate it. I suppose she could live with using an external mic, but knowing her it would get lost behind the couch and I'd be stuck trying to explain how to reattach it without being able to hear her! Confused

Thanks again!!!!
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Dougal


Joined: 19 Oct 2005
Posts: 2505
Location: Hell more grotesque than any medieval woodcut

PostPosted: Tue 31 Mar 2009, 18:58    Post_subject:  

Quote:
For wireless I have a AR5700 802.11b/g WiFi controller ver.7.6.0.209. When I load the ath5k ,which appears to be the correct one,the computer locks up.

5700?? As far as I can tell, ath5k supports AR52xx and some 53xx and 54xx.
I think the ath9k module might support 5700, but it's only in newer kernels (so you might want to search the forum for "ultrapup", which has a newer kernel.

_________________
What's the ugliest part of your body?
Some say your nose
Some say your toes
But I think it's your mind
Back to top
View user's profile Send_private_message 
bigbeck

Joined: 27 Feb 2009
Posts: 49

PostPosted: Tue 31 Mar 2009, 20:32    Post_subject:  

Sorry, I meant AR5007, not AR5700 Embarassed

The driver in Win XP is athw.sys - if that helps.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Dougal


Joined: 19 Oct 2005
Posts: 2505
Location: Hell more grotesque than any medieval woodcut

PostPosted: Wed 01 Apr 2009, 05:59    Post_subject:  

bigbeck wrote:
Sorry, I meant AR5007, not AR5700 Embarassed

Well, the module doesn't seem to specify 5007, but the pci.ids file does mention
Quote:
the names AR5007* are for AR2425 designs

which ath5k does support.
When you say the computer locks up, do you mean completely, where you have to force a reboot? I'm thinking it might be worth loading it from a terminal, to see if it gives any error messages... so maybe if you can run "modprobe -v ath5k" it will give us a hint.

_________________
What's the ugliest part of your body?
Some say your nose
Some say your toes
But I think it's your mind
Back to top
View user's profile Send_private_message 
bigbeck

Joined: 27 Feb 2009
Posts: 49

PostPosted: Wed 01 Apr 2009, 08:38    Post_subject:  

By "lock up", I have to kill power to the laptop. Ctrl-alt-del won't cut it. I tried modprobe -v ath5k and it locked up again. It just displayed the command I typed with No error messages.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
bigbeck

Joined: 27 Feb 2009
Posts: 49

PostPosted: Wed 01 Apr 2009, 19:03    Post_subject:  

I got wireless working. I booted up unnamed pup 1.1 and it recognized the wireless and loaded the ath5k driver. That's a Cool pup!

So far, I tried 23 different pups and only 2 would boot up on the new presario laptop - all the pups booted up on my other 2 desktops and eee pc,so the burns were good.

One of the things that G_Pup and unnamed pup 1.1 have in common is they both have smp- whatever that is Confused What's going on here?

Don
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Dougal


Joined: 19 Oct 2005
Posts: 2505
Location: Hell more grotesque than any medieval woodcut

PostPosted: Thu 02 Apr 2009, 05:48    Post_subject:  

bigbeck wrote:
One of the things that G_Pup and unnamed pup 1.1 have in common is they both have smp- whatever that is Confused What's going on here?

I don't think the support for SMP per se is what makes the difference -- it's the fact that they use a different (most likely newer) kernel than the one in Puppy (and most derivatives).

_________________
What's the ugliest part of your body?
Some say your nose
Some say your toes
But I think it's your mind
Back to top
View user's profile Send_private_message 
bigbeck

Joined: 27 Feb 2009
Posts: 49

PostPosted: Thu 02 Apr 2009, 10:48    Post_subject:  

Dougal wrote:

I don't think the support for SMP per se is what makes the difference --


Yes, I booted without SMP support and it worked fine. So it has to be the newer kernel.

Thanks for your help

Don
Back to top
View user's profile Send_private_message 
gabe

Joined: 03 Apr 2009
Posts: 85
Location: Minnesota, USA

PostPosted: Sun 05 Apr 2009, 12:20    Post_subject:  

Quote:
For the ASUS Eee 900A / 901 / 1000 / 1000H / 1000XPH / 1002HA:
Wifi is supported out-of-the-box by the new Ralink rt2860sta module.

Maybe I'm misunderstanding something, or something has changed with 4.2, but when I booted 4.2 on my 1002HA, there was certainly no wifi "out-of-the-box." Instead, I get "wireless interface not found" when I use the autoconnect to wireless network feature in the network menu. Will one of these patches fix it?

Also, what about the multi-touch touchpad on the 1002HA? I want to turn off 'tap-to-click' as discussed here: http://reality.sgiweb.org/davea/eeepc.html

Thanks for the hard work, and I hope these issues can be addressed!
Back to top
View user's profile Send_private_message 
caka

Joined: 07 Dec 2006
Posts: 202

PostPosted: Sun 05 Apr 2009, 14:00    Post_subject:  

tempestuous wrote:
I managed to patch the following wifi drivers in Puppy 4.1.x's 2.6.25.16 kernel.
- prism2_usb
- hostap (Prism2/2.5/3 PCI & Cardbus)
- iwl3945 & iwl4965 (Intel)
- zd1211rw (Zydas)

After installing any of these wifi drivers, reboot.
The setup of these drivers for use with aircrack-ng is explained at the link provided above.


Hi tempestuous and thanks a lot for your job.

I installed the pet package for iwl4965, but when i try mode monitor i can't:

Quote:
# airmon-ng start wlan0

Interface Chipset Driver

wlan0 Intel 4965AGN iwl4965 - [phy0]

ERROR: Neither the sysfs interface links nor the iw command is available.
Please download and install iw from
http://wireless.kernel.org/download/iw/iw-0.9.7.tar.bz2

wlan1 Ralink 2573 USB rt73usb - [phy1]


I tried to install that packet iw-0.9.7 but i don't know how to do it and this is the error:

Quote:
# make
GEN version.h
CC iw.o
CC info.o
CC phy.o
CC interface.o
CC station.o
CC util.o
CC mpath.o
CC reg.o
CC mesh.o
CC genl.o
genl.c: In function 'family_handler':
genl.c:43: error: 'CTRL_ATTR_MCAST_GROUPS' undeclared (first use in this function)
genl.c:43: error: (Each undeclared identifier is reported only once
genl.c:43: error: for each function it appears in.)
genl.c:47: error: 'CTRL_ATTR_MCAST_GRP_MAX' undeclared (first use in this function)
genl.c:52: error: 'CTRL_ATTR_MCAST_GRP_NAME' undeclared (first use in this function)
genl.c:53: error: 'CTRL_ATTR_MCAST_GRP_ID' undeclared (first use in this function)
genl.c:47: warning: unused variable 'tb_mcgrp'
make: *** [genl.o] Error 1


Could you make a pet package or modify the iwl4965 pet package to works correctly.

Thanks a lot and sorry for my poor english.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Dougal


Joined: 19 Oct 2005
Posts: 2505
Location: Hell more grotesque than any medieval woodcut

PostPosted: Sun 05 Apr 2009, 18:06    Post_subject:  

I compiled iw a while ago, here it is along with libnl (which it depends on).
iw-0.9.9.pet
Description 
pet

 Download 
Filename  iw-0.9.9.pet 
Filesize  12.93 KB 
Downloaded  1096 Time(s) 
libnl-1.1.pet
Description 
pet

 Download 
Filename  libnl-1.1.pet 
Filesize  99.76 KB 
Downloaded  1061 Time(s) 

_________________
What's the ugliest part of your body?
Some say your nose
Some say your toes
But I think it's your mind
Back to top
View user's profile Send_private_message 
caka

Joined: 07 Dec 2006
Posts: 202

PostPosted: Tue 07 Apr 2009, 02:53    Post_subject:  

Dougal thanks a lot Very Happy It works perfectly. Very Happy

I don't know why i can't compile iw in my system? Crying or Very sad
Back to top
View user's profile Send_private_message 
tempestuous

Joined: 10 Jun 2005
Posts: 5271
Location: Australia

PostPosted: Tue 07 Apr 2009, 05:41    Post_subject:  

Well done guys.
But does that mean that the other 35 people who downloaded iwl3945-iwl4965-aircrack-k2.6.25.16 dotpet would have failed to launch the aircrack utilities, too?
If so, I'm stunned that people would download a driver for such a specific purpose, then not bother to report something as obvious as a missing wifi utility such as this! We get some strange behaviour on this forum.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Dougal


Joined: 19 Oct 2005
Posts: 2505
Location: Hell more grotesque than any medieval woodcut

PostPosted: Tue 07 Apr 2009, 14:40    Post_subject:  

caka wrote:
I don't know why i can't compile iw in my system? Crying or Very sad

The errors you got were from undeclared functions, which most likely meant you were missing the header files for libnl (they include a list of functions contained in the library, so the application knows what's there to use).
This was probably the result of not having libnl...

_________________
What's the ugliest part of your body?
Some say your nose
Some say your toes
But I think it's your mind
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Display_posts:   Sort by:   
Page 10 of 17 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 8, 9, 10, 11, 12, ..., 15, 16, 17 Next
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
 Forum index » Advanced Topics » Additional Software (PETs, n' stuff) » Drivers
Jump to:  

Rules_post_cannot
Rules_reply_cannot
Rules_edit_cannot
Rules_delete_cannot
Rules_vote_cannot
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0944s ][ Queries: 12 (0.0111s) ][ GZIP on ]