Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 28 Aug 2014, 11:19
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
WebCam for 3.01 That Works?
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 5 of 5 [73 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5
Author Message
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4367
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Mon 07 Apr 2008, 20:58    Post subject:  

[quote="MU"]
Quote:

Please install Muppywebcam again (over the old one, no need to uninstall first):
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?mode=attach&id=8941


Done.

MU wrote:

I added a dialog, where you can choose the resolution for gmplayer.
Your camera also should work with 640x480.
I also added a startup-script for X.


Works fine on the small and large size but fails with an "out of numeric range" error on the middle size.

MU wrote:

For videoconferencing, skype should work.
Please read this thread:
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=27889
WhoD writes:
Quote:
Open Skype, open Main Menu and select Options>Video Devices. Your Logitech Quickcam should be shown as the available device. Click the Test button, but make sure you have sufficient light or the output will look pretty dark.

This currently requires, that you run Muppywebcam before skype, as it loads all Kernel-modules for you.
To avoid this, you can do this:
edit the file /root/.xinitrc
Add as second line (after the line "#!/bin/sh") this line:
Code:
 /usr/local/Muppywebcam-Puppy301/Muppywebcam-nogui &

This will load only the Kernelmodules, when X starts, but not run gmplayer.
Mark


I will try to do this a little later and report my results. Thanks!

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Mon 07 Apr 2008, 21:02    Post subject:  

Quote:
Works fine on the small and large size but fails with an "out of numeric range" error on the middle size.


yes, that is ok.
Not every resolution is supported by every camera.
Mine will make 352x288, but not 640x480.

I will add a text that explains it, when I translate Muppywebcam.

Wish you good luck with skype Smile
Mark

_________________
my recommended links
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4367
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Mon 07 Apr 2008, 21:15    Post subject:    

I really appreciate your patience and persistence and your shared expertise!

I bought this particular webcam both because it was said to be Linux-friendly and because it was said to be good both for closeups and for use with telescopes (I also acquired the telescope adapter).

A friend assists me in fixing things, especially radios, and I am hoping to be able to send him snapshots of a circuit from which he may advise me.

Lots of fun to be had now! Laughing

Thanks again!

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4367
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Tue 08 Apr 2008, 09:09    Post subject:  

The current version of SKYPE loaded up fine and sees my webcam fine.

I need to test the audio and then videoconference with a neighbor for a test.

Thanks again!

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
John Lewis

Joined: 03 Dec 2007
Posts: 148
Location: Albany West Australia

PostPosted: Tue 15 Apr 2008, 00:00    Post subject:  

Hello all,

I have just got a Logitech Go webcam that should work.
After some research I found that it should use the spca5xxx driver ok.

As I use puppy 3.01 .I searched this forum and found this thread. I decided to try MU's GSPCA-2007-24-12-kernal 2.6.21,7 pup

Very good so far. It seems to work and I could get an image in Skype.

Now I want to try with Videoview but I get nothing. It does not detect the video device. Maybe only works with uvc driver ?

Now I try Just Gregs solution to test the cam in eeepc.
ffmpeg -vd /dev/video -f video4linux -r 25 -s 640x480 -sameq -y test.mpg. (I also tried video4linux2)

This fails with error as follows.
[video4linux2@ 0xb7ed4f80] Cannot open video device /dev/video :No such device Could not find video grab device.

Well /dev/ video exists as a link to video0 and running cat /dev/video shows it to be working.

Any thoughts ? Perhaps the wrong driver ? would seem not as it works in Skype. I'd really like to get videoview to work.

Thanks,
John Lewis
Back to top
View user's profile Send private message 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4367
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Tue 15 Apr 2008, 08:28    Post subject:  

I am unfamiliar with Videoview, perhaps someone else on the Forum is.

Sorry.

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
John Lewis

Joined: 03 Dec 2007
Posts: 148
Location: Albany West Australia

PostPosted: Tue 15 Apr 2008, 22:16    Post subject:  

Hello edoc,
Thanks for reply.
The videoview program was mentioned on the pupeee thread in the derivatives forum. It works fine on the eeepc.
You can get it from:
http://www.linux-projects.org/modules/mydownloads/viewcat.php?cid=5
It is a tar.gz so you need to open it with xarchive.
You only need the executable. Put it where you like. Click on it to start. no needto compile or anything.

it allows you to view the cam output and to save as avi etc.

Hope that is of interest.

I will continue to experiment and will get this to work sooner or later.Pretty sure the problem is driver related somehow.

John Lewis
Back to top
View user's profile Send private message 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4367
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Tue 15 Apr 2008, 23:16    Post subject:  

Thanks!

Sounds like a neat app!

I have just downloaded it and will try to test it out here tomorrow or Thursday.

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
luxlighting

Joined: 19 Apr 2008
Posts: 1

PostPosted: Sat 19 Apr 2008, 08:12    Post subject: Lux led household bulbs & autobulbs
Subject description: Lux lighting
 

Dear Sirs ,

We manufacture led household bulbs ,autobulbs ,project lamps ( Point lamps ,wall washer ,underground lamps ) .

Nowadays ,Led household bulb become very popular and widely substitute incandescent bulbs for indoor lighting because of high luminous and excellent heat sink solve

We are one of the manufacturer of these bulbs :
Led household bulbs:
MR16 1W,3W,3*1W .GU10 1W,3W,3*1W ,JDRE27 1W,3W,3*1W .E14 1W,3W,3*1W .
PAR20 3*1W .PAR30 5*1W .7*1W .PAR38 12*1W .
Low power MR16 ,GU10 With 12LEDs.with reflector ( 0.72w) .PAR30 with 60LEDs( 3.6W)

Led deocration bulbs .led wall washer ,led underground lamps .

Led autobulbs : T10 ,T15Wedge,BA9S ,Festoon 33mm ,37mm 42mm (.single chip .3chips) .red,yellow,blue,green ,cool white (6500k) .warm white (3000-3200k). .T25BA15S .

Thanks and best regards

Danny Duan
shenzhen lux lighting technologies co.,ltd
www(doc)luxledlight(doc)com
Add: 904 ,124Building ,Mingle New village ,Longhua ,shenzhen ,china ,
Tel:0086-755-28096562 。0086-755-28096561-888
Fax:0086-755-28096562
E-mail: luxlighting@126.com / danny@luxledlight.com
Msn;gtl-guangzhou-danny@hotmail.com
Skype; sinocolighting
Back to top
View user's profile Send private message 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4367
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Sat 19 Apr 2008, 19:32    Post subject:  

John Lewis wrote:

The videoview program ...
You can get it from:
http://www.linux-projects.org/modules/mydownloads/viewcat.php?cid=5
It is a tar.gz so you need to open it with xarchive.
You only need the executable. Put it where you like. Click on it to start. no needto compile or anything.


MPlayer and MuppyWebCam recognize my webcam but VideoView does not.

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
John Lewis

Joined: 03 Dec 2007
Posts: 148
Location: Albany West Australia

PostPosted: Wed 30 Apr 2008, 02:08    Post subject:  

Hello edoc,
Sorry to reply so late . My wife broke her leg and I've been concerned with that for the last week or so.

Interesting. I have found the same problem with videoview and Logitech cam although it works in the eeepc with the eeepc cam.

I will have to try with muppy webcam and mplayer and see if I can get a result.

I know the cam is working because it functions in Skype.

John Lewis
Back to top
View user's profile Send private message 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4367
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Thu 05 Feb 2009, 22:18    Post subject:  

Is MuppyWebCam 301 OK for 4.12?
_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
hladik

Joined: 19 Jun 2008
Posts: 49

PostPosted: Tue 26 Jan 2010, 13:26    Post subject:  

MU wrote:
ok, thats it (use pwc instead of gspca):

When I reboot with camera attached, the LED on the camera turns on.
So some kernelmodule was loaded.

lsmod
tells me:
Quote:

sn9c102 103436 0
compat_ioctl32 1408 1 sn9c102
videodev 27904 1 sn9c102

v4l1_compat 14596 1 videodev
v4l2_common 16896 2 sn9c102,videodev


As we get errors about v4l2, we must disable the driver that uses it, then load the old v4l driver.
This seems to be new in Puppy 3, maybe Puppy 2 did not have v4l2 yet.

So I type:

rmmod sn9c102
modprobe gspca
gmplayer tv:// -tv driver=v4l:width=352:height=288:device=/dev/video0


Then it works for me.
After correcting the saturation in the equalizer, it looks like attached.


Is this thread still going? Anyhow, I'm trying the 3.01 MWC on my 3.01 Retro laptop box. Can you please interpret this for me? I'm trying a little Argus stick cam, I don't remember what the actual cam chip is it uses. The LCD display on the cam turns on when I plug it in. Here is the output from Muppywebcam and lsmod:

# Muppywebcam
ERROR: Module gspca does not exist in /proc/modules
ERROR: Module sn9c102 does not exist in /proc/modules

ERROR: Module v4l2_common is in use by videodev
ERROR: Module sn9c102 does not exist in /proc/modules
FATAL: Module gspca not found.

# This is xawtv-3.95, running on Linux/i686 (2.6.18.1)
xinerama 0: 1024x768+0+0
WARNING: Your X-Server has no DGA support.
can't open /dev/video0: No such device
v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
v4l2: open /dev/video0: No such device
v4l2: open /dev/video0: No such device
v4l: open /dev/video0: No such device
no video grabber device available

# lsmod
Module Size Used by
pwc 84576 0
videodev 24256 1 pwc
v4l2_common 21360 1 videodev
compat_ioctl32 1200 1 pwc
v4l1_compat 13428 1 videodev
snd_mixer_oss 17328 0
snd_es18xx 32584 0
snd_pcm 77592 1 snd_es18xx
snd_page_alloc 10008 1 snd_pcm
snd_opl3_lib 10448 1 snd_es18xx
snd_timer 23540 2 snd_pcm,snd_opl3_lib
snd_hwdep 9076 1 snd_opl3_lib
snd_mpu401_uart 8112 1 snd_es18xx
snd_rawmidi 24064 1 snd_mpu401_uart
snd_seq_device 7996 2 snd_opl3_lib,snd_rawmidi
snd 51396 9 snd_mixer_oss,snd_es18xx,snd_pcm,snd_opl3_lib,snd_timer,snd_hwdep,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
soundcore 9408 1 snd
usblp 13680 0
prism2_usb 76756 0
p80211 31612 1 prism2_usb
apm 20100 0
yenta_socket 27516 4
rsrc_nonstatic 12912 1 yenta_socket
fuse 47108 0
aufs 111228 1
nls_iso8859_1 3984 1
nls_cp437 5648 1
usbhid 40736 0
usb_storage 83904 0
ohci_hcd 20564 0
usbcore 126116 7 pwc,usblp,prism2_usb,usbhid,usb_storage,ohci_hcd
sr_mod 17412 0
ide_cd 40100 0
cdrom 39424 2 sr_mod,ide_cd
# xawtv
This is xawtv-3.95, running on Linux/i686 (2.6.18.1)
xinerama 0: 1024x768+0+0
WARNING: Your X-Server has no DGA support.
can't open /dev/video0: No such device
v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
v4l2: open /dev/video0: No such device
v4l2: open /dev/video0: No such device
v4l: open /dev/video0: No such device
no video grabber device available

Any suggestions? Try a different cam? Or?
Thanking you in advance,
hladik
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 5 of 5 [73 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0894s ][ Queries: 12 (0.0049s) ][ GZIP on ]