Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 02 Sep 2014, 01:22
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Networking » Wireless
2.14: Atheros AR500G can't connect to my wireless router
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [10 Posts]  
Author Message
xwo

Joined: 07 Mar 2007
Posts: 4

PostPosted: Wed 07 Mar 2007, 17:44    Post subject:  2.14: Atheros AR500G can't connect to my wireless router  

Just tried Puppy 2.14 on a Toshiba L35-S2161 with an Atheros AR500G card. Puppy sees Atheros card and loads ath_pci driver. Puppy doesn't see the wireless router. Have no problems connecting to the same router with windows.

Also, not related to wifi: when I go to shut down or reboot, puppy hangs. I eventually have to unplug my AC and battery to get control of the computer.

Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message 
rarsa


Joined: 29 May 2005
Posts: 3053
Location: Kitchener, Ontario, Canada

PostPosted: Wed 07 Mar 2007, 17:58    Post subject:  

First some questions:

Do you have encryption? is it WEP? WPA? If it is WPA, what kind of WPA encryption?

Are you using the network wizard? Does it show the atheros interface? (ath0)

On the network wizard, when you scan, does it show your network?

_________________
http://rarsa.blogspot.com Covering my eclectic thoughts
http://www.kwlug.org/blog/48 Covering my Linux How-to
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
xwo

Joined: 07 Mar 2007
Posts: 4

PostPosted: Wed 07 Mar 2007, 18:17    Post subject:  

no encryption.

network wizard does show ath0

network isn't shown, which appears to be the problem.


Thanks for the reply.
Back to top
View user's profile Send private message 
ppurvis


Joined: 03 Dec 2006
Posts: 12
Location: Australia

PostPosted: Wed 07 Mar 2007, 18:40    Post subject: Re: Wifi Woes
Subject description: Can't connect to net via wifi
 

xwo wrote:
Just tried Puppy 2.14 on a Toshiba L35-S2161 with an Atheros AR500G card. Puppy sees Atheros card and loads ath_pci driver. Puppy doesn't see the wireless router. Have no problems connecting to the same router with windows.

Also, not related to wifi: when I go to shut down or reboot, puppy hangs. I eventually have to unplug my AC and battery to get control of the computer.

Thanks.

Greetings...
Wifi is the number one problem with the current version of Puppy. Personally I found it worked pretty well in v213 but hard to use in v214. You almost certainly will need to use the ndiswrapper option and for this you will need the drivers for your wireless card. It took me some time to get my head around it but it now works fine in v213. I am waiting for v215 to hopefully resolve the current problem. v213 is still available for download.
Back to top
View user's profile Send private message 
xwo

Joined: 07 Mar 2007
Posts: 4

PostPosted: Wed 07 Mar 2007, 19:01    Post subject:  

Thanks for the heads up for wifi on 2.14.

I've heard of ndiswrapper (linux uses a windows driver?). Is ndiswrapper built into puppy or is that an additional d/l?

Just bought my lappy in 11/06. Depending on when 2.13 was released, it may not recognize some of my hardware. But, I'll give 2.13 a try.
Back to top
View user's profile Send private message 
xwo

Joined: 07 Mar 2007
Posts: 4

PostPosted: Wed 07 Mar 2007, 20:19    Post subject:  

Couldn't find 2.13 on puppylinux.org, so I tried 2.12. Didn't even detect my wireless. Tried 2.14 again and it actually found the wireless router this time. Big problem with surfing, as it was dog slow. Took 20 seconds or so for a web page to load, if it loaded at all. After I was finished I tried to reboot, but my computer hung again.

Hopefully Puppy works on older 'puters, but with newish it's just too buggy. Thanks for the help.
Back to top
View user's profile Send private message 
rarsa


Joined: 29 May 2005
Posts: 3053
Location: Kitchener, Ontario, Canada

PostPosted: Wed 07 Mar 2007, 23:59    Post subject:  

xwo wrote:
Tried 2.14 again and it actually found the wireless router this time. Big problem with surfing, as it was dog slow.
Then it seems to be an issue with the driver itself.

Quote:
After I was finished I tried to reboot, but my computer hung again.
Try booting with acpi=on or acpi=off

Quote:
Hopefully Puppy works on older 'puters, but with newish it's just too buggy.
Generalizations are usually incorrect. It works very well in newer computers. If you are finding a problem, patience reporting it is better than complaining.
_________________
http://rarsa.blogspot.com Covering my eclectic thoughts
http://www.kwlug.org/blog/48 Covering my Linux How-to
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
jombo

Joined: 23 Feb 2007
Posts: 5

PostPosted: Sun 11 Mar 2007, 18:21    Post subject:  

cant tell ya why. but my laptop uses the ath_pci driver and i have 2 routers a belkin and
a linksys. ive tried 20 or 30 breeds of linux on the laptop and it wont authenticate with
WEP on the linksys with linux period least not that ive tried. it sees the AP but no connect.

if i take off WEP np. in windows dont matter it uses the linksys just fine. and in nix its fine
with the belkin lol. i just use the belkin in the bedroom with a weaker signal here in the
puter`room on nix with the lappy.

not sure if its the driver or something to do with the speedboost the wireless has in the
lappy. the belkin router has speedboost also and the linksys dont. im not sure what
ver/model my atheros wireless device is but the linksys is a wrt54g i think. also it
may have to do with me using mac filtering here not sure. ive never turned off WEP
but i did off filtering 1 day it still wouldnt work. people next door have same linksys no
wep/filtering the atheros connects and uses it fine in nix. i myself think it is the driver.

i bought the belkin at a yard sale for 5 bux 1 day to stick in the bedroom i get a crappy
signal on the linksys clear across the house.

no help with your troubles i just thought id throw in my 2cents here. ive tried about every
build of puppy there is testing and this old toshiba junk likes em all unless i try to use a
wep enabled linksys router. i love this puppy stuff lol..
Back to top
View user's profile Send private message 
jonyo

Joined: 28 Dec 2006
Posts: 2727

PostPosted: Sat 31 Mar 2007, 02:04    Post subject:  

Yes ndiswrapper is in the net wizard & has worked very well for me.

Not really sure how that could be missed? It's the second choice after auto load in the net wizard.

xwo wrote:
Thanks for the heads up for wifi on 2.14.

I've heard of ndiswrapper (linux uses a windows driver?). Is ndiswrapper built into puppy or is that an additional d/l?

Just bought my lappy in 11/06. Depending on when 2.13 was released, it may not recognize some of my hardware. But, I'll give 2.13 a try.
Back to top
View user's profile Send private message 
jonyo

Joined: 28 Dec 2006
Posts: 2727

PostPosted: Sat 31 Mar 2007, 02:09    Post subject:  

Pup 2.12-3 & 4 live cd has worked great for me on 2 new laps & one older one live cd wifi. All of 'em with the onboard wifi cards.

Made a ton of mistakes figuring out how to work pup at all at the start as I knew nothing about linux.

xwo wrote:

Hopefully Puppy works on older 'puters, but with newish it's just too buggy. Thanks for the help.
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [10 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Networking » Wireless
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0675s ][ Queries: 11 (0.0064s) ][ GZIP on ]