Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Wed 22 Nov 2017, 16:42
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Easy Linux 0.5 pre-alpha, released Oct. 02, 2017
Moderators: Flash, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 10 of 23 [333 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 8, 9, 10, 11, 12, ..., 21, 22, 23 Next
Author Message
Rodney Byne

Joined: 31 Jan 2014
Posts: 149

PostPosted: Mon 28 Aug 2017, 11:01    Post subject: Easy 0.4  

Easy 0.4, nice pre-alpha.

Well it's obvious, but for me the install line to usb had to be edited
in the old instructions away from xerus to read:

#gunzip --stdout easy-0.4-amd64.img.gz | dd of=/dev/sdc bs=1m

and went ok to a 16gig stick.

Just a couple of observations in addition to what Barry knows about.

Get Flash goes thru the motions of downloading, but then shows
a notice as refusing to install the files.
An external flash plugin seems irrelevant anyway as it is already
built in to SM v2.48, so the get flash facility can be removed.

The previously reported problem of pEqualizer sliders always
being at the bottom in the Flat position, is still there,
so nobody's looked at it yet.

As previously discussed, Menu Setup entry:
Check Dependencies installed pkg, is shown twice.

Regards.
Back to top
View user's profile Send private message 
belham2

Joined: 15 Aug 2016
Posts: 1305

PostPosted: Mon 28 Aug 2017, 11:28    Post subject:    

Hi Barry,

Easy Linux 0.4 is looking nice. Instead of my normal "frugal-installing" everything, this time I dd the .gz image to a 8GB usb 2.0 microSD, and all went well. Still booted up fairly quickly, and upon 2nd reboot, conversion went smoothly as Easy built the sfs into a faster access format.

I've gotta read some more what you wrote on your site, but presently I am scratching my head trying to figure out the difference between seamonkey-running-as-spot and seamonkey-running-in-container. Interestingly, had my first inkling of the power of the container: it refused to let me import bookmarks from outside of the container. I had to directly place them in the container before seamonkey would even see them, let alone touch them.

Overall, though, good job. Smile

Going to play with the container thing more (maybe adding Slimjet and/or Google Chrome too) and see if by compromising them through opening up webpages & embedded images I made on my internal-home-server that have a few browser attacks I created, I can get access to Easy overall. Hopefully, I won't be able to get out of the container for any of the browsers. Wink
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4757
Location: Ontario

PostPosted: Mon 28 Aug 2017, 17:34    Post subject:  

Code:
gunzip --stdout easy-0.4-amd64.img.gz | dd of=/dev/sdc bs=1m

didn't work
Code:
gunzip --stdout easy-0.4-amd64.img.gz | dd of=/dev/sdc bs=4m


did work to install on stick.
_____________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4757
Location: Ontario

PostPosted: Mon 28 Aug 2017, 17:41    Post subject:  

I installed on 32 gb USB stick and booted to desktop.

Tested and works..
pclock
pschedule
pmusic
xine
wacom tablet
mypaint appimage --> download
https://transfer.sh/j03SC/MyPaint-1.3.0-git.e793b8c.glibc2.15-x86_64.AppImage

__________________________________________

one flaw (see image)
There is no home folder

Code:
cd /mnt/home


and Samba has been set up by default to use /mnt/home

so I had to make a change to a folder that exists
and add a user.
Code:
smbpasswd -a root

_____________________________________________________
screenshot-samba.png
 Description   
 Filesize   37.85 KB
 Viewed   1108 Time(s)

screenshot-samba.png

Back to top
View user's profile Send private message 
don570


Joined: 10 Mar 2010
Posts: 4757
Location: Ontario

PostPosted: Tue 29 Aug 2017, 20:41    Post subject:  

Observation when using mhwaveedit...

I hooked up a radio to line-IN of my computer (IBM thinkcentre)
I used retrovol to set capture levels.

But it didn't record the audio.

I went to mhwaveedit preferences and made two changes...

1) Instead of automatically selecting driver , I made it search for hw:0
using the preference option

2) The default format was 4 channel ??? NEVER saw that before!!
So I set it to 2 channel stereo 44.1k


Now it records properly.
__________________________________________


gimp image app works
____________________________
_____________________________________________
Back to top
View user's profile Send private message 
ETP


Joined: 19 Oct 2010
Posts: 1029
Location: UK

PostPosted: Wed 30 Aug 2017, 06:39    Post subject: Easy Linux 0.4 pre-alpha, released Aug 27, 2017  

Hi Barry,

Thanks for this pre-alpha which is very fast and shows much promise.
Install of the image was to a 16GB micro SD card using 7-Zip and Win32diskimager in Win10.
Issues observed together with some partial dirty fixes:

1. Change of wallpaper does not survive a restart of X.

2. jwm -p showed that the single included theme is not compliant (invalid tags) but more seriously
/root/.jwmrc-personal has gone AWOL.
Ah!, I see it is no longer used in this version of jwm.
The include for it needs to be commented out in /etc/xdg/templates/_root_.jwmrc
as follows:
<!-- <Include>/root/.jwm/themes/jwm-default</Include> -->
<Include>/root/.jwm/jwmrc-theme</Include>
<!-- <Include>/root/.jwm/jwmrc-personal</Include> -->
</JWM>
Then run fixmenus.
Compliant themes for the later version of jwm were installed from here:

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=869688#869688

With that change & the new compliant themes jwm -p is silent.

3. Hardinfo refused to launch suggesting that permissions were a possible cause.
They were O/K, but I resolved the issue by copying /usr/lib/hardinfo to /usr/lib64

4. The exec line in Urxvt Terminal Emulator desktop file points incorrectly at rxvt. (Changed to urxvt)

5. Font display in older apps such as HTOP is poor and can be fixed by installing a couple of extra DejaVu fonts.

6. IMHO Fontwizard settings should be engaged OOTB as CRT usage is now minimal and all LCD screens benefit from it.

7. Rox Pinboard foreground still has the old yellowy colour from an earlier Quirky theme. Changed to FFFFFF for better clarity.

8. Desktop item "file" currently as I type, shows as --dir=/mnt/sde2/home
The problem with that is sde2 is a variable depending on what sticks/cards are plugged in at boot time.
Might it be possible to first set and then use in that path a global environment variable for the drive
so that the intended target is always reached?

9. SNS not connecting at first boot was seen. I cannot find anything that has changed in SNS but have seen this issue in
WoofCE Pups. In addition in recent Pups I have seen intermittent failure to connect subsequently following a reboot.
The profile is not lost but is not read. Changing to a static I/P does not cure the problem but at least eliminates
DHCP as a suspect. I do wonder whether this is something to do with more recent kernels/firmware when 2 viable cards
are detected, i.e wireless & ethernet. In the past it was quite common to need to install additional firmware before a
wireless/bt card became available for selection.

10. ListDD-2.0 was installed and used for a system check that revealed the following missing libs:
Code:
 Easy OS-0.4
Wed 30 Aug 10:52:05 BST 2017

Scanned Dirs: /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /usr/local/bin /usr/libexec /usr/games /lib /usr/lib /usr/local/lib

Scanned Binary Files: 5473

If detected, missing dependencies are listed here:

/usr/lib/bluetooth/obexd
   libebook-1.2.so.16 => not found

/usr/lib/hiawatha/libmbedtls.so.2.4.2
   libmbedx509.so.0 => not found
   libmbedcrypto.so.0 => not found

/usr/lib/hiawatha/libmbedx509.so.2.4.2
   libmbedcrypto.so.0 => not found

11. pcmcputemp was disbled as it causes unexpected drive activity. (SD card is in an adaptor with a LED)

12. The included Get Flash v 1.7.1 no longer works. Fixed by installing update_flash-1.8.
EDIT 29th Sept - Correction 1.8 only pulls in the 32-bit version of flash so v 1.7.1 does in fact need fixing.

    Pets Installed:
    ListDD-2.0|List dynamic dependencies
    JWM_themes_update-2.0|JWM themes - support jwm >= 2.3.0
    jwm_gnome_buttons|Gnome pixmap buttons for JWM titlebar
    GetLatest64bitChromeVersionWoofQ-MK1|Get Latest Chrome Version
    google-chrome-stable_current_amd64|Access the Internet
    update_flash-1.8|Download and install Flash plugin

EDIT:
XenialXerus 16.0.4.3 release notes & changes summary.
www.linuxnov.com/ubuntu-16-04-3-lts-xenial-xerus-released-lts-enablement-stacks/
https://wiki.ubuntu.com/XenialXerus/ReleaseNotes/ChangeSummary/16.04.3

_________________
Regards ETP



Kennels

Last edited by ETP on Fri 29 Sep 2017, 01:40; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message 
pupmate

Joined: 12 Oct 2007
Posts: 20

PostPosted: Thu 31 Aug 2017, 16:31    Post subject:  

Eventually managed to get Easy 0.4 to run frugally on my MrChromebox.tech modified hp chromebox using external drive (essentially now a dual boot chromebox/pc but with messy bootup ctl-L esc 2), by following Barry's instructions to edit BOOT_SPECS file.

Tried to install RCRSN51's hplip_print_fd600_3.14.4.pet to get my ENVY4500 all-in-one to work, but when tried test print using edit prog it helpfully told me it couldn't find a file /usr/lib/cups/filter/hpcups.
After a lot of searching and reading, found file in hidden .session directory, but as .session/usr/lib/x86_64-linux-gnu/cups/filter/hpcups.
Copied cups directory out to /usr/lib directory so file now .session/usr/lib/cups/filter/hpcups and BINGO! printing now works after restart.
Now tried to get scanning to work with RCRSN51's hplip_scan_fd600_3.14.4.pet. Similarly to the above, had to make peasyscan directory in .session/usr/local/ and then config directory within this, then config.cfg file within .session/usr/local/peasyscan/config/ and BINGO! scanning works after restart.

Just my 2 pennyworth of contribution for anyone interested.

Terry
Back to top
View user's profile Send private message 
mikeslr


Joined: 16 Jun 2008
Posts: 2015
Location: 500 seconds from Sol

PostPosted: Thu 31 Aug 2017, 19:22    Post subject: Why isn't /usr/lib/x86_64-linux-gnu/ found?  

Hi All and Any,

pupmate "After a lot of searching and reading, found file in hidden .session directory, but as .session/usr/lib/x86_64-linux-gnu/cups/filter/hpcups. Copied cups directory out to /usr/lib". Emphasis supplied

I thought this problem was unique to Puppies woof-built from Ubuntu binaries. http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=960945#960945, noting that those Puppies can't find libs located at /lib/x86_64-linux-gnu, /usr/lib/x86_64-linux-gnu, or /usr/local/lib/x86_64-linux-gnu. I've since either experienced, or read, of the problem on 64-bit Slackos.

A couple of solution were proposed on that thread. If I recall correctly, I only tried the Ubuntu_MultiArch-0.1.pet I provided once. It didn't work and I don't have the skills to figure out why. It was an attempt to implement LateAdopter's suggestion to edit id.so.conf.

At any rate, some solution to how Puppies (and similar) manage 64-bit libraries, especially if they are to be installed from 'alien' distros, should be developed.

mikesLr
Back to top
View user's profile Send private message 
pupmate

Joined: 12 Oct 2007
Posts: 20

PostPosted: Fri 01 Sep 2017, 03:43    Post subject:  

Hi mikeslr,

I think the point was that what i tried successfully in Quirky Xerus64 8.3, didn't work in Easy0.4.

The two look to be structurally the same with s.sfs and both built from ubuntu binaries.

I just wanted a working printer and scanner and with no access to a standard linux file system ie / downwards, made this difficult.

Thought I'd pass on what i'd found.

Your thread, however, was very interesting to read. Quite why the x86_64-linux-gnu bit slipped into the file structure when both were built the same way by Barry is, to me, a mystery. Is there a difference between versions of ubuntu 16.04 and 16.04.3 ?

Thanks

Terry
Back to top
View user's profile Send private message 
pupmate

Joined: 12 Oct 2007
Posts: 20

PostPosted: Fri 01 Sep 2017, 09:33    Post subject:  

To answer my own question, I've just downloaded ubuntu 16.04.3 LTS, put it on a pen-drive and run the pc from it.

The file structure of /usr/lib/cups/filter/hpcups is there, no sign of x86_64-linux-gnu bit.

Seems it's an invention of Easy0.4.

Also it isn't in Easy0.3 either.

For what it's worth.

Terry
Back to top
View user's profile Send private message 
radky

Joined: 02 May 2010
Posts: 744

PostPosted: Fri 01 Sep 2017, 23:59    Post subject:  

ETP wrote:
Quote:
/root/.jwmrc-personal has gone AWOL.

Hi ETP,

The /root/.jwm/jwmrc-personal file is indeed missing in Easy Linux 0.4 pre-alpha.

Just copy from a prior version of Easy or Quirky, and it works fine with JWM-2.3.7. Smile

_________________
PupMates
Back to top
View user's profile Send private message 
ETP


Joined: 19 Oct 2010
Posts: 1029
Location: UK

PostPosted: Sat 02 Sep 2017, 06:22    Post subject: Easy Linux 0.4 pre-alpha, released Aug 27, 2017  

Hi radky,

Thanks for that fix. I was certainly barking up the wrong tree there. Laughing
The failure to save changes to ~/Choices/ROX-Filer/PuppyPin still has me foxed.

@Barry

The intermittent issue of ethernet failing to connect at first boot and reboot seems to date
from Dec 2016 when a better test for a live ethernet cable plugged in at 1st bootup was first introduced.
However the fact that it was introduced implies that problems were seen prior to that time.

The current test, now contained in /etc/rc.d/rc.network_eth is plainly erratic and falsely failing.
On the assumption that it is a timing issue I have inserted an additional 2 second sleep at line 24 & will see if
that is of any benefit.
If it helps a simpler alternate test might be:

Code:
cat /sys/class/net/eth0/carrier


It returns 1 for yes or 0 for no.

_________________
Regards ETP



Kennels
Back to top
View user's profile Send private message 
BarryK
Puppy Master


Joined: 09 May 2005
Posts: 8312
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Sat 02 Sep 2017, 08:33    Post subject:  

don570 wrote:
Code:
gunzip --stdout easy-0.4-amd64.img.gz | dd of=/dev/sdc bs=1m

didn't work
Code:
gunzip --stdout easy-0.4-amd64.img.gz | dd of=/dev/sdc bs=4m


did work to install on stick.
_____________________________________


That should be a capital "M".

I don't know what dd does with "bs=1m".

_________________
http://barryk.org/news/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
BarryK
Puppy Master


Joined: 09 May 2005
Posts: 8312
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Sat 02 Sep 2017, 08:39    Post subject:  

pupmate wrote:
Eventually managed to get Easy 0.4 to run frugally on my MrChromebox.tech modified hp chromebox using external drive (essentially now a dual boot chromebox/pc but with messy bootup ctl-L esc 2), by following Barry's instructions to edit BOOT_SPECS file.

Tried to install RCRSN51's hplip_print_fd600_3.14.4.pet to get my ENVY4500 all-in-one to work, but when tried test print using edit prog it helpfully told me it couldn't find a file /usr/lib/cups/filter/hpcups.
After a lot of searching and reading, found file in hidden .session directory, but as .session/usr/lib/x86_64-linux-gnu/cups/filter/hpcups.
Copied cups directory out to /usr/lib directory so file now .session/usr/lib/cups/filter/hpcups and BINGO! printing now works after restart.
Now tried to get scanning to work with RCRSN51's hplip_scan_fd600_3.14.4.pet. Similarly to the above, had to make peasyscan directory in .session/usr/local/ and then config directory within this, then config.cfg file within .session/usr/local/peasyscan/config/ and BINGO! scanning works after restart.

Just my 2 pennyworth of contribution for anyone interested.

Terry


Hi,
You are not supposed to access the .session folder, that's why it is hidden.

This has what you want:

/usr/lib/x86_64-linux-gnu/cups/filter/hpcups

...well, it should be there.

Multilib can be a pain, when files are no longer in /usr/lib.

_________________
http://barryk.org/news/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
BarryK
Puppy Master


Joined: 09 May 2005
Posts: 8312
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Sat 02 Sep 2017, 08:47    Post subject:  

Guys,
Thanks for the feedback. I will get onto working through the bug reports soon.

For now, have been working on shellCMS, a new Content Management System for bkhome.org and easyos.info.

My new blog:

http://easyos.info/news/

New Easy docs:

http://easyos.info/docs/

My archived projects and personal site:

http://bkhome.org/

Next thing, I plan to import the old "frugal install", and "how Easy works" pages into Easy Docs, and revise them.

There are some issues with the frugal install instructions, so I will be going through the procedure again.

_________________
http://barryk.org/news/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 10 of 23 [333 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 8, 9, 10, 11, 12, ..., 21, 22, 23 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Puppy Derivatives
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0962s ][ Queries: 14 (0.0121s) ][ GZIP on ]