Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Wed 03 Sep 2014, 03:10
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Additional Software (PETs, n' stuff) » System
Ymount 002
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 6 of 7 [102 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Author Message
L18L

Joined: 19 Jun 2010
Posts: 2505
Location: Burghaslach, Germany somewhere also known as "Hosla"

PostPosted: Mon 05 Sep 2011, 15:14    Post subject: Re: ?????? mount  

rodin.s wrote:
I found out that this command mounts my USB-flash with no '??????'
Code:
# mount /dev/sdc1 /mnt/sdc1 -o shortname=mixed,quiet,utf8


I have fixed it. I have changed mount lines in /usr/local/ymount/functions.


Our international quality controlling is working well Very Happy

I think version 1.0 has to come out soon.

Thank you very much.
Back to top
View user's profile Send private message 
L18L

Joined: 19 Jun 2010
Posts: 2505
Location: Burghaslach, Germany somewhere also known as "Hosla"

PostPosted: Sun 11 Sep 2011, 08:18    Post subject: ymount
Subject description: version 1.0
 

Here is version 1.0 of ymount, mount or unmount multiple partitions.

New:
Sizes (Gig, Meg or K) can be set in preferences now.
G might be useful for owners of T devices
K is still useful for floppies Smile

fixes might be of interest for non-English users only:
rodin.s's fix applied for fs type unknown
no more dependent of yad-NLS if latest version of ymount_NLS.pet
is installed

Have fun
L

Edited 2011-09-15
Do NOT use this version.
Link to latest stable version provided always here:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=557739
ymount-1.0.png
 Description   setting size unit in preferences dialog
 Filesize   11.96 KB
 Viewed   830 Time(s)

ymount-1.0.png

ymount-1.0.pet
Description 
pet

 Download 
Filename  ymount-1.0.pet 
Filesize  15.8 KB 
Downloaded  328 Time(s) 

Last edited by L18L on Thu 15 Sep 2011, 16:12; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message 
Bert


Joined: 30 Jun 2006
Posts: 927

PostPosted: Sun 11 Sep 2011, 08:40    Post subject:  

Thank you L18L!

Wow, version 1.0 Congrats!


No problems to report Wink

_________________


Back to top
View user's profile Send private message 
L18L

Joined: 19 Jun 2010
Posts: 2505
Location: Burghaslach, Germany somewhere also known as "Hosla"

PostPosted: Sun 11 Sep 2011, 09:55    Post subject: ymount
Subject description: version 1.0
 

Bert wrote:
Thank you L18L!

Wow, version 1.0 Congrats!


No problems to report Wink


Glad you are happy Smile
Let us hope that rodin.s is happy, too Wink

Testers of CD/DVD and floppies ?
Back to top
View user's profile Send private message 
rodin.s

Joined: 22 Sep 2010
Posts: 338
Location: Ukraine

PostPosted: Sun 11 Sep 2011, 12:28    Post subject: I have questions, ymount.mo  

I have questions in file names but I guess I know how to fix it. And also ru.mo in NLS pet should be renamed to ymount.mo.
mount.png
Description 
png

 Download 
Filename  mount.png 
Filesize  43.26 KB 
Downloaded  332 Time(s) 
ymount.png
Description  questions in file names of mounted flash
png

 Download 
Filename  ymount.png 
Filesize  96.34 KB 
Downloaded  340 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
L18L

Joined: 19 Jun 2010
Posts: 2505
Location: Burghaslach, Germany somewhere also known as "Hosla"

PostPosted: Sun 11 Sep 2011, 14:28    Post subject: Re: I have questions, ymount.mo  

rodin.s wrote:
I have questions in file names but I guess I know how to fix it. And also ru.mo in NLS pet should be renamed to ymount.mo.


Thanks for the pictures.

So we have to change functions line 241 to
Code:
    mount /dev/$partition /mnt/$partition -o utf8


I have tested, it mounts ntfs with this change. You have succes mounting a vfat partition?
And forget the shortname=mixed,quiet ?

Could you create a small ext2 partition (8 M is enough) and test cyrillic there please?

And thanks for the ru.mo Embarassed
Back to top
View user's profile Send private message 
rodin.s

Joined: 22 Sep 2010
Posts: 338
Location: Ukraine

PostPosted: Sun 11 Sep 2011, 16:43    Post subject: mount -o utf8  

It seems that '-o utf8' is needed only for vfat and cdrom. Ext2 and ext3 do not work with it at all. But cyrillic is OK on ext2 and ext3 without '-o utf8'.
As for 'shortname=mixed,quiet'. It may be useful only for vfat. It's used in pmount code.
Back to top
View user's profile Send private message 
L18L

Joined: 19 Jun 2010
Posts: 2505
Location: Burghaslach, Germany somewhere also known as "Hosla"

PostPosted: Mon 12 Sep 2011, 14:11    Post subject: Re: re: mount -o utf8  

rodin.s wrote:
It seems that '-o utf8' is needed only for vfat and cdrom. Ext2 and ext3 do not work with it at all. But cyrillic is OK on ext2 and ext3 without '-o utf8'.
As for 'shortname=mixed,quiet'. It may be useful only for vfat. It's used in pmount code.


Please try the following changed code in functions

Code:
   partition_type="$(guess_fstype /dev/$partition)"

   case $partition_type in
      vfat) mount /dev/$partition /mnt/$partition -t vfat -o shortname=mixed,quiet,utf8
            success=$? ;;
   iso9660) mount /dev/$partition /mnt/$partition -t iso9660 -o utf8
            success=$? ;;
      ntfs) mount /dev/$partition /mnt/$partition -t ntfs
            success=$? ;;
   unknown) mount /dev/$partition /mnt/$partition -o utf8 # ntfs & vfat mount tested
            success=$? ;;
         *) mount /dev/$partition /mnt/$partition -t $partition_type
            success=$? ;;
   esac

   if [ $success -eq 0 ]

On my system I had 2 unknown partitions, after mount one was vfat and the other ntfs.

The code is a bit more verbous, maybe redundant but easier to maintain

Thank you Smile
Back to top
View user's profile Send private message 
rodin.s

Joined: 22 Sep 2010
Posts: 338
Location: Ukraine

PostPosted: Mon 12 Sep 2011, 17:07    Post subject: It works.  

I've tested it on vfat and cd and it works. Linux volumes and NTFS are also OK.
Back to top
View user's profile Send private message 
sheldonisaac

Joined: 21 Jun 2009
Posts: 405
Location: Philadelphia, PA

PostPosted: Tue 13 Sep 2011, 08:22    Post subject: Re: re: mount -o utf8  

Hello, L18L. Thank you very much for your work on this.
I have a question, and will SNIP much of the quote.
L18L wrote:

Please try the following changed code in functions


OK, now the question.

ymount 9.1 had worked well on my Acer Aspire One, running Puppy 5.28 with instant update 001.

I uninstalled it and installed version 1.0

Restart X.

ymount shows only sda1 (ntfs) and sda2 (vfat)

It does not show sda5 (vfat) or sda6 (ext3)

Then I click select devices, and it shows sda

I select sda and click OK

It shows the same 2 partitions.

I mount , for example, sda2

Then the ymount screen
Quote:
Selected devices: sda
Now, choose one partition
or choose several partitions to mount or unmount


NO partitions are shown!!

-----------

I don't understand how to do the changes you said to use in /usr/local/ymount/functions

What shall I do?

Thank you,

Sheldon Isaac
[/quote]
Back to top
View user's profile Send private message 
L18L

Joined: 19 Jun 2010
Posts: 2505
Location: Burghaslach, Germany somewhere also known as "Hosla"

PostPosted: Tue 13 Sep 2011, 11:05    Post subject: Re: It works.  

rodin.s wrote:
I've tested it on vfat and cd and it works. Linux volumes and NTFS are also OK.

Thank you very much

Here is version 1.1
ymount-1.1.pet
Description  mount or unmount multiple partitions
candidate for replacement of pmount
pet

 Download 
Filename  ymount-1.1.pet 
Filesize  14.84 KB 
Downloaded  379 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send private message 
L18L

Joined: 19 Jun 2010
Posts: 2505
Location: Burghaslach, Germany somewhere also known as "Hosla"

PostPosted: Tue 13 Sep 2011, 11:28    Post subject: Re: re: mount -o utf8  

sheldonisaac wrote:
...
I uninstalled it and installed version 1.0
---
What shall I do?
...


Sorry, I have noticed your post after submitting version 1.1 Embarassed

So we can make it short:
Take version 1.1 please

If anything goes wrong report it please, if OK too Smile
Back to top
View user's profile Send private message 
sc0ttman


Joined: 16 Sep 2009
Posts: 2376
Location: UK

PostPosted: Tue 13 Sep 2011, 12:43    Post subject: Re: It works.  

L18L wrote:
rodin.s wrote:
I've tested it on vfat and cd and it works. Linux volumes and NTFS are also OK.

Thank you very much

Here is version 1.1

I added it to Akita, works lovely.. But a couple of issues I noticed, not really important for me but thought I would mention them anyway.. The 'Free' column has no '%' sign, unlike the 'Use%' column, which should probably be 'Used %' ... Also when using ymount to switch languages, I get display errors for all German characters... But probably that is just because I am using "en_US" not "en_US.UTF-8" at the moment.. So not a major thing..

Also I actually edited the 1.1 version, so it uses ash, not bash, so I had to change a few lines to remove the 'bashisms'.. Works a bit faster, no issues as far as I can tell either .. yet Wink

EDIT:: Also, hoe do I change it so that ymount IS listed in the taskbar, and has a normal close button?

_________________
Akita Linux, VLC-GTK, Pup Search, Pup File Search
Back to top
View user's profile Send private message 
L18L

Joined: 19 Jun 2010
Posts: 2505
Location: Burghaslach, Germany somewhere also known as "Hosla"

PostPosted: Tue 13 Sep 2011, 13:45    Post subject: Re: It works.  

Hi sc0ttman,
glad you think it is rock solid now Very Happy
sc0ttman wrote:
...
The 'Free' column has no '%' sign, unlike the 'Use%' column, which should probably be 'Used %' ...

The 'Free' has no '%' sign because it does NOT show %.
It is 'Free' just because this is shorter than 'Available'.
The 'Use%' column is Use% because the developers of coreutils had chosen this term.
Code:
df
Smile

Quote:
Also when using ymount to switch languages, I get display errors for all German characters... But probably that is just because I am using "en_US" not "en_US.UTF-8" at the moment.. So not a major thing..

Good point,
in other scripts the bashism
Code:
export OUTPUT_CHARSET=UTF-8
enables correct output without utf8. This is looking for me like another missing feature of yad.

Quote:
Also I actually edited the 1.1 version, so it uses ash, not bash, so I had to change a few lines to remove the 'bashisms'.. Works a bit faster, no issues as far as I can tell either .. yet Wink
So call it 1.2
or post it here and I will update because I think you have enough other things to do.

Quote:
EDIT:: Also, hoe do I change it so that ymount IS listed in the taskbar, and has a normal close button?

No idea how to list in the taskbar.
There is a 'Quit' button to quit the application. What do you want to close as there isn't anything opened?
EDITED: Now I see: rox-filer has opened! But as rox-filer does NOT have a close button ymount also has none Cool

Thanks for reporting
L

EDITED
Maybe you make pmount a symlink to ymount in Akita Idea Question
Back to top
View user's profile Send private message 
sc0ttman


Joined: 16 Sep 2009
Posts: 2376
Location: UK

PostPosted: Wed 14 Sep 2011, 04:53    Post subject: Re: It works.  

L18L wrote:
The 'Free' has no '%' sign because it does NOT show %.
It is 'Free' just because this is shorter than 'Available'.

Whoops! Ok then.

L18L wrote:
The 'Use%' column is Use% because the developers of coreutils had chosen this term.
Code:
df
Smile

Also OK then.

L18L wrote:
Good point,
in other scripts the bashism
Code:
export OUTPUT_CHARSET=UTF-8
enables correct output without utf8. This is looking for me like another missing feature of yad.

It might be, but I get the same thing with some GTKDialog apps that also use that code.. Think it is more likely that not fully changing system language causes problems.. But not a major issue.. Also the non-bashism way is simply
Code:
VAR='something'; export VAR


But actually, I IMVHO think it's generally not the best idea to allow users to choose languages/locales on a program by program basis.. Ymount should automatically show Russian if my locale is Russian, German if its German, and so on.. Ymount IMHO, should always and only show up in the current system language.. and fall back to English is none found, of course..

Not saying things should be changed, just a thought.

L18L wrote:
So call it 1.2
or post it here and I will update because I think you have enough other things to do.

OK, I've done both, see attachment below. I might have broken something by using ash, so it might need some other changes, but seems to work great... Wink

Quote:
There is a 'Quit' button to quit the application. What do you want to close as there isn't anything opened?
EDITED: Now I see: rox-filer has opened! But as rox-filer does NOT have a close button ymount also has none Cool

I mean that if other windows go on top of ymount, there is nothing in the tasklist at the bottom... So I cannot click on the programs tasklist box, to bring to front, maximise, minimise, etc.. I must minimise all other programs to see it again..
Quote:
Maybe you make pmount a symlink to ymount in Akita Idea Question

I will keep both Very Happy I personally think pmount is a little simpler, and is fast enough on Akita, as I hacked it a bit to speed things up - uses ash, less piping, etc.. I will compare ymount and pmount code (and maybe JWM-tools) to see if I can improve either one any further..
ymount-1.2.pet
Description  this one may be a bit quicker?
pet

 Download 
Filename  ymount-1.2.pet 
Filesize  14.99 KB 
Downloaded  305 Time(s) 

_________________
Akita Linux, VLC-GTK, Pup Search, Pup File Search
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 6 of 7 [102 Posts]   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Additional Software (PETs, n' stuff) » System
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.1091s ][ Queries: 13 (0.0073s) ][ GZIP on ]