Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 21 Oct 2014, 17:51
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » HOWTO ( Solutions )
How to do a FULL install of Puppy, to an empty HDD
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
Page 14 of 15 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 12, 13, 14, 15 Next
Author Message
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Wed 29 Jun 2011, 23:18    Post_subject:  

catdude writes:

Quote:
There is now a Flash Movie of this howto available.
It takes a while to load, because of it's size.

NOTE: The usual Username/Password combo for Puppy sites applies


Where do I find the Username/Password combo for this site?

If it's a secret can someone please send me a private message with the Username/Password.

Thank You
Back to top
View user's profile Send_private_message 
James C


Joined: 26 Mar 2009
Posts: 5854
Location: Kentucky

PostPosted: Wed 29 Jun 2011, 23:34    Post_subject:  

Sky Aisling wrote:
catdude writes:

Quote:
There is now a Flash Movie of this howto available.
It takes a while to load, because of it's size.

NOTE: The usual Username/Password combo for Puppy sites applies


Where do I find the Username/Password combo for this site?

If it's a secret can someone please send me a private message with the Username/Password.

Thank You


user=puppy

password=linux
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Wed 29 Jun 2011, 23:41    Post_subject:  

Thank you, James C

My secret decoder ring flashed and opened the site with no problems.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Thu 30 Jun 2011, 02:56    Post_subject:  

Ok, I'm at it again...
I'm attempting to salvage a friend's ancient Fujitsu computer with a Full Install of Puppy.
Some readers might remember the marathon Frugal installation that the Pup Save Team rescued last year:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=62583
The issue with that install is actually the same issue that I am facing with this new Full install on a different machine.
The CD/DVD ROM drive will only read commercially pressed discs. It will not read *home made* Live CD discs cut on new media. (Toshiba recognizes this issue but their fix doesn't seem to work).
The machine BIOS don't give a boot option for a USB flash drive.
WakePup2 installs a Puppy Boot USB flash drive but then hangs on a blinking cursor.

I still have the commercially pressed disc containing samples of small Linux distros provided by LinuxForum magazine as a cover disc (we used it last year. BTW, that installation is still running perfect). The old Toshiba drive takes that disc with no issues. The Puppy sample included on the disc is Puppy 431.

In last years marathon install, rcrsn51 discovered that some of the core Puppy files were in a different place than the .iso on the cover disc and that gave us some grief.

So this time, I intend to do a *Full* install following Catdude's excellent tutorial, but, in anticipation of the separated files on the sample disc, I took the .iso file provided by the sample disc and *extracted* it to a flash drive. (the machine will read data flash drives). All the files, I think, I need appear within one folder.

My first question is: Can I use the Puppy 431 running in RAM to Full install a Puppy .iso that is located in a directory? Universal Installer and Catdudes directions seem to indicate 'yes'. (Catdude's instructions follow the choice of installing from a Live CD, not a directory).
My second question is: Do the .iso(s) have to be the same? In-other-words can I use the cover disc Puppy 431 to install, say for example, Puppy-520 .iso located in a data flash drive directory?

I hope the answer is 'yes' to both questions as I am finding that many of the so-called *broken* CD/DVD drives aren't really failing. They just aren't updated to read the newer media format non-commercially burned . If this does work then the one precious pressed disc I have can install a variety of Puppies on these older machines. The discs that LinuxForum magazine uses are made by EcoDisc http://www.ecodisc.org/index.php. I also tried a disc from OSDisc.com Their discs didn't work on the old drive.

Thank you in advance for any suggestion or advice. Remember, I'm a newbie and not a geek. I need clear, simple words, just like Catdude did in his tutorial.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
CatDude


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 1484
Location: UK

PostPosted: Thu 30 Jun 2011, 07:46    Post_subject:  

Hello Sky Aisling

Sky Aisling wrote:
....My first question is: Can I use the Puppy 431 running in RAM to Full install a Puppy .iso that is located in a directory? Universal Installer and Catdudes directions seem to indicate 'yes'. (Catdude's instructions follow the choice of installing from a Live CD, not a directory).

You should be able to, but you will only be able to install Puppy 431,
so you may as well just tell the installer to get the files from the CD

Sky Aisling wrote:
....My second question is: Do the .iso(s) have to be the same? In-other-words can I use the cover disc Puppy 431 to install, say for example, Puppy-520 .iso located in a data flash drive directory?

I'm afraid that won't work (i just tried doing it)


If i was in your position..

This is how i would go about things:

    1. Boot up using your 431 CD

    2. Use GParted to set up the hard drive partitions.
      For example:
      Code:
      /dev/sda1   Primary      5GB      ext3   (set boot flag on this one)
      /dev/sda2   Primary      5GB      ext3
      /dev/sda3   Primary      512MB   linux-swap
      /dev/sda4   Extended   (remainder of drive)
      /dev/sda5   Logical      (remainder of drive)   ext3


    3. Mount /dev/sda2
    and create a directory called: lupu520
    Copy these files from the lupu-520.iso
      initrd.gz
      lupu_520.sfs
      vmlinuz

    and put them into /dev/sda2/lupu520

    Unmount /dev/sda2


    4. Now install GRUB (Menu > System > Grub bootloader config)
    Something along the lines of this:
      simple (click OK)
      standard (click OK)
      /dev/sda1 (click OK)
      MBR (click OK)



    5. Mount /dev/sda1
    and edit the menu.lst file. (/boot/grub/menu.lst)

    Replace the two entries (stanza's) for sda1 & sda2
    with these:
    Code:
    # Linux bootable partition config begins
    title Lupu-520 (FULL) (on /dev/sda1)
    root (hd0,0)
    kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 ro vga=normal
    # Linux bootable partition config ends

    # Linux bootable partition config begins
    title Lupu-520 (FRUGAL) (on /dev/sda2)
    rootnoverify (hd0,1)
    kernel /lupu520/vmlinuz psubdir=lupu520
    initrd /lupu520/initrd.gz
    # Linux bootable partition config ends


    Unmount /dev/sda1


    6. Remove yor 431 CD, and reboot
    DO NOT CREATE A SAVE FILE


    7. Select to boot the FRUGAL install on /dev/sda2
    Make your usual choice of settings (keyboard, video etc), then reboot.
    This time you SHOULD CREATE A SAVE FILE


    8. Boot back into the FRUGAL install on /dev/sda2
    and then use the installer in Lupu to create a FULL install on /dev/sda1

    When it asks where the files are located, point it to the directory on your flash drive.

    Also, if it offers to install GRUB
    i would simply keep closing the dialogue boxes that appear.

    In other words, i would not let it,
    as you already have a working GRUB.

    9. Boot into the FULL install on /dev/sda1
    to check that it is OK

    If it is, then you could now mount /dev/sda2
    and delete the FRUGALl install (if you wish)



Hope this helps
CatDude
.

_________________


Edited_time_total
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Thu 30 Jun 2011, 13:32    Post_subject:  

Thank you, CatDude.

I believe you have just enlightened me about Full and Frugal installation with your suggestion.

I realize that my initial question asked how to do a Full install given the conditions of the machine and .iso source I described.
However, it appears in reading your suggestion that a Frugal install is done first on Sda2.
Apparently, Step 3 plus the menu.lst adjustment is basically what it takes to create a Frugal install?
If so, then why would I need to continue to make a Full install on Sda1?

The goal is to get a solid, working Puppy onto the machine.*
I'm not prejudicial as to whether the format is Full or Frugal.

The reason why I choose the Full install is because your tutorial is so easy to follow and it gets a working Puppy on a machine fairly easily.
If I could have found a Frugal tutorial as clear as your Full tutorial I may have used that.
I am accustomed to using GUI screens rather than console entries. (although I like console entries if I know the commands)

I've read Sit-Heal-Speak's Puppy Wiki:
http://pupweb.org/wikka/FrugalvsFullinstall
I've read Shinobar's comments on Full and Frugal installs:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=62476
RJBrewer suggests using Full install for low RAM machines and references your tutorial:
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=62583


Thank you...the light slowly seeps into my Swiss cheese brain.


One detail question: it appears that Lupu-520 can use GRUB, GRUB2, GRUB4Dos?
RJBrewer mentioned that Lupu-520 doesn't have GRUB included in the .iso as other .iso do. (sorry, can't find that reference).
I'm finding 520 to be an excellent Puppy to use even on the old machines. 520 is my current preference. However, I'll use 431 if that is what works easiest in this situation.


*Note: most of these machines I *rescue* are in their *sunset years* and are given to non-tech people who simply want a working OS. The user isn't interested in any tech options. They just want to get their email, explore the web a bit and swap family pictures. The machine may last a few years longer before being tossed into the e-dustbin of recycled electronics. Hopefully, this effort helps a bit with issues of e-waste and provides perfectly good low cost machines with an excellent OS to those who need a simple, low-cost communications solution.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
rjbrewer


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 4422
Location: merriam, kansas

PostPosted: Thu 30 Jun 2011, 14:06    Post_subject:  

Sky Aisling wrote:
Thank you, CatDude

One detail question: it appears that Lupu-520 can use GRUB, GRUB2, GRUB4Dos?
RJBrewer mentioned that Lupu-520 doesn't have GRUB included in the .iso as other .iso do. (sorry, can't find that reference).
I'm finding 520 to be an excellent Puppy to use even on the old machines. 520 is my current preference. However, I'll use 431 if that is what works easiest in this situation.



I said that the newest Puppies (newer than 4.31) do not include the
grub install as part of the universal install procedure.
Grub is installed from grub in the menu.
Of course it's included in the iso.

When installing grub it's necessary to enter the right lines in
/boot/grub/menu.lst when doing a frugal install.
A simple menu.lst entry is made automatically when doing a full
install.

When using older machines it's good to compare frugal and full
installs to see which works best.

_________________

Inspiron 700m, Pent.M 1.6Ghz, 1Gb ram.
Msi Wind U100, N270 1.6>2.0Ghz, 1.5Gb ram.
Eeepc 8g 701, 900Mhz, 1Gb ram.
Full installs

Back to top
View user's profile Send_private_message 
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Thu 30 Jun 2011, 15:05    Post_subject:  

rjbrewer writes:

Quote:
When using older machines it's good to compare frugal and full
installs to see which works best.

You are so good, rjbrewer.

So, CatDude gives the option of having the same OS present as a Frugal Install and a Full Install on the same machine. I didn't realize that could be done.

Assuming that I successfully follow CatDude's suggestion and get the two forms of install loaded into the machine, you then suggest that it's good to compare the two installs, (Frugal and Full).

What am I looking for in the comparison? Do I just play with the installations and *feel* which is faster in bringing up apps, surfing the web? or, heaven forbid, I must learn some tech tools for doing tech comparisons? Sky is looking squinty and sideways at the screen right now.


I'm assuming that I will be presented with a choice of which installation to use at boot up?
Back to top
View user's profile Send_private_message 
rjbrewer


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 4422
Location: merriam, kansas

PostPosted: Thu 30 Jun 2011, 16:14    Post_subject:  

Yes; just play around with them.

The boot screen will give you the list of which to boot.

_________________

Inspiron 700m, Pent.M 1.6Ghz, 1Gb ram.
Msi Wind U100, N270 1.6>2.0Ghz, 1.5Gb ram.
Eeepc 8g 701, 900Mhz, 1Gb ram.
Full installs

Back to top
View user's profile Send_private_message 
CatDude


Joined: 03 Jan 2007
Posts: 1484
Location: UK

PostPosted: Fri 01 Jul 2011, 05:48    Post_subject:  

Hi

Sky Aisling wrote:
However, it appears in reading your suggestion that a Frugal install is done first on Sda2.

Correct

Sky Aisling wrote:
Apparently, Step 3 plus the menu.lst adjustment is basically what it takes to create a Frugal install?

Correct again

Sky Aisling wrote:
If so, then why would I need to continue to make a Full install on Sda1?

No reason why you should,
i simply explained a method of how you COULD do so if you do not have a useable CD.
Plus i got the impression that a FULL install was what you where trying to achieve.

As rjbrewer said:
rjbrewer wrote:
When using older machines it's good to compare frugal and full
installs to see which works best.

so with the method i described you can do just that.

CatDude
.

_________________

Back to top
View user's profile Send_private_message 
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Fri 01 Jul 2011, 12:09    Post_subject:  

CatDude, rjbrewer,

Thank You...I'll start tinkering with your suggestions over the weekend...I'll post results in a few days.

Question: Is it my imagination or has the image quality of our avatars decreased in the last week? Maybe it's my system but CatDude's beautiful blinking cat avatar seems pixelated as does rjbrewer's froggy.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Sun 03 Jul 2011, 16:50    Post_subject:  

Here is today's status of the Full/Frugal Install as listed above using CatDude's easy-to-follow suggestion. Thank you, CatDude.

CatDude wrote:

Quote:
7. Select to boot the FRUGAL install on /dev/sda2


Then: Error message 15.
There was one deviation from CatDude's example.
After configuring GRUB, a choice box said:
Quote:
Puppy users: If running grubconfig from Universal Installer, leave the box empty, just click OK button. Usually GRUB is installed to the MBR of the primary hard drive, in your case '/dev/sda'. If you have more than one hard drive, and want GRUB installed to the MBR of another hard drive, put the device below or leave the box blank for '/dev/sda.

I sweated this decision. I chose to leave blank as sda2 did not have boot flag. ?


Listed below are screenshots of:
Gparted set up
Copy of files: initrd.gz lupu_520.sfs vmlinuz
Grubconfig message
Menulist adjustments - sorry, can't find menu list adjustment screenshot.I triple checked the change to the menu list, but...I could have messed up there. Is there a way to see the menu list from this blue grub screen that I am currently stuck at?

The blue grub screen lists these choices:

Linux (on /dev/sda1)
Linux (on /dev/sda2)
Linux (on /dev/sda5)
Windows (on /dev/sdb1) This is confusing to me. That's my flash drive.
Flash drive must have FAT32 format? No windows on anything of mine.

Install GRUB to floppy disk (on /dev/fd0)
Install GRUB to Linux partition (on /dev/sda1)
For help press 'c', then type: 'help'
For usage examples, type: 'cat /boot/grub/usage.txt'

Also, I note several references to *error 15* in forum.
screenshot_file_copy2.png
Description 
png

 Download 
Filename  screenshot_file_copy2.png 
Filesize  559.31 KB 
Downloaded  251 Time(s) 
screenshot_GRUB1.png
Description 
png

 Download 
Filename  screenshot_GRUB1.png 
Filesize  486.45 KB 
Downloaded  235 Time(s) 
gparted_file_setup2.png
Description 
png

 Download 
Filename  gparted_file_setup2.png 
Filesize  67.91 KB 
Downloaded  253 Time(s) 
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Sun 03 Jul 2011, 17:05    Post_subject:  

PS - I'm perfectly happy with any type of install on the machine, frugal or full. The goal is to get a working Puppy onto the machine.
Back to top
View user's profile Send_private_message 
rjbrewer


Joined: 22 Jan 2008
Posts: 4422
Location: merriam, kansas

PostPosted: Sun 03 Jul 2011, 18:40    Post_subject:  

Sky Aisling wrote:
PS - I'm perfectly happy with any type of install on the machine, frugal or full. The goal is to get a working Puppy onto the machine.


The grub config window should have /dev/sda1.

Won't do you much good though; gparted shows you have nothing
installed on sda1 or sda2.

_________________

Inspiron 700m, Pent.M 1.6Ghz, 1Gb ram.
Msi Wind U100, N270 1.6>2.0Ghz, 1.5Gb ram.
Eeepc 8g 701, 900Mhz, 1Gb ram.
Full installs

Back to top
View user's profile Send_private_message 
Sky Aisling


Joined: 27 Jun 2009
Posts: 909
Location: Port Townsend, WA. USA

PostPosted: Sun 03 Jul 2011, 19:22    Post_subject:  

rjbrewer wrote:
Quote:
Won't do you much good though; gparted shows you have nothing
installed on sda1 or sda2.


So, when I did step 3

Quote:
3. Mount /dev/sda2
and create a directory called: lupu520
Copy these files from the lupu-520.iso

initrd.gz
lupu_520.sfs
vmlinuz

and put them into /dev/sda2/lupu520

Unmount /dev/sda2

edited -
So Step 3 didn't install lupu-520 on sda2? in combo with the *menu.lst* change?
Perhaps the change to *menu.lst* didn't *save*? Perhaps I should start over and when I do the *menu.lst* change save an old copy with a different name before saving the altered *menu.lst* ?

What will do me some good?

Edited_time_total
Back to top
View user's profile Send_private_message 
Display_posts:   Sort by:   
Page 14 of 15 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3, ..., 12, 13, 14, 15 Next
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
 Forum index » House Training » HOWTO ( Solutions )
Jump to:  

Rules_post_cannot
Rules_reply_cannot
Rules_edit_cannot
Rules_delete_cannot
Rules_vote_cannot
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.1243s ][ Queries: 13 (0.0098s) ][ GZIP on ]