Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Tue 29 Jul 2014, 13:07
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
How to start menu using the WIN keys? (Solved)
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [11 Posts]  
Author Message
whileloop

Joined: 26 Feb 2008
Posts: 16

PostPosted: Sun 20 Mar 2011, 04:53    Post subject:  How to start menu using the WIN keys? (Solved)
Subject description: popup menu of the MENU button
 

I want to config the WIN keys as keyboard shortcut to open up the menu of the MENU button.
Is is possible to trigger the menu by keyboard shortcut?
And what is the keycode of WIN keys and what command should be exec?
Back to top
View user's profile Send private message 
r1tz


Joined: 09 Sep 2010
Posts: 165
Location: In #puppylinux (IRC)

PostPosted: Sun 20 Mar 2011, 06:00    Post subject:  

What "window manager" are you using?

Or at least state what version of puppy. windows manager is more important, but if you give the version of puppy, we can deduce what WM you are using.
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger 
whileloop

Joined: 26 Feb 2008
Posts: 16

PostPosted: Sun 20 Mar 2011, 11:16    Post subject:  

I am using Lucid Puppy is version 5.2.
Any suggestion?
Back to top
View user's profile Send private message 
r1tz


Joined: 09 Sep 2010
Posts: 165
Location: In #puppylinux (IRC)

PostPosted: Sun 20 Mar 2011, 11:29    Post subject:  

Ok, puppy 5.2 uses openbox be default so.

Open up /root/.config/openbox/rc.xml

Note that .config is a hidden file. Ctrl-H to see it.

Then insert this.
Code:

<keyboard>
  ...
  <keybind key="Super_L">
    <action name="ShowMenu">
      <menu>root-menu</menu>
    </action>
  </keybind>
  ...
</keyboard>

Note that the <keyboard> and </keyboard> are already there, you need to paste it inbetween.

Make another with Super_R if you want your right window key too.

This will work, unless you have some very weird keyboard, if it doesnt work, just post back Wink
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger 
whileloop

Joined: 26 Feb 2008
Posts: 16

PostPosted: Sun 20 Mar 2011, 14:48    Post subject:  

It works. Now, the windows key can popup the openbox's root menu, which has the same function as the fbpanel "Start" menu. Just lack icons.
Thank you r1tz!


I think if I want to show the fbpanel menu by windows key, I need xdotool, which I will try later.
Back to top
View user's profile Send private message 
Luluc


Joined: 16 Mar 2011
Posts: 200

PostPosted: Tue 22 Mar 2011, 02:57    Post subject:  

In case someone runs a search for this and end up reading this thread, I hereby inform that IceWM opens the root menu with the Win key. It is pre configured to do that, no extra configuration is necessary.

I have been unable to figure out how to achieve the same with JWM. I also like to use the Win key for other things, like Win+z=minimize etc. The Win key doesn't seem to work at all in JWM. But works fine in IceWM.
Back to top
View user's profile Send private message 
seaside

Joined: 11 Apr 2007
Posts: 886

PostPosted: Tue 22 Mar 2011, 12:19    Post subject:  

This works for my keyboard in JWM.
Code:

<Key keycode="115">root:3</Key>


Added to the file "/root/.jwm/jwmrc-personal".

Cheers,
s
Back to top
View user's profile Send private message 
jeffjeff


Joined: 25 Nov 2006
Posts: 13
Location: Härnösand/Sweden/Europe

PostPosted: Sun 16 Dec 2012, 04:36    Post subject: Keyboard patch in openbox not working  

I've always found it strange that Puppy hasn't tried to make the change to Linux from Windows easier by having the WIN key open the root menu. Some versions had F12, some Ctrl+Esc, some I haven't found any key combination. (With the exception of mouse right click)

I'm using Puppy 5.2 and tried patching the XML file according to the above.
[list=]Restarted X-server
Rebooted computer
Checked to make sure the changes were still in that file[/list]
but it still isn't working.
When I look in the files keyboard section I notice a bunch of things

it says in the beginning: "<!-- Do not edit this file, it will be overwritten on install.
Copy the file to $HOME/.config/openbox/ instead. -->
But I WAS working in root/.config/openbox.

other shortcuts contain

S A C which I assume are Shift Alt and Ctrl
but what is W if not Windows key?

I just noticed that at the end of the code I added:

</keybind> <keybind key="C-A-Left">

could that be a problem? Confused
I'm changing to
Code:
  <keyboard>
    <chainQuitKey>C-g</chainQuitKey>
    <!-- Keybindings for desktop switching, added Super L&R open menu Jeff-->
    <keybind key="Super_L">
      <action name="ShowMenu">
       <menu>root-menu</menu>
      </action>
    </keybind>
    <keybind key="Super_R">
      <action name="ShowMenu">
       <menu>root-menu</menu>
      </action>
    </keybind>
    <keybind key="C-A-Left">
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
jeffjeff


Joined: 25 Nov 2006
Posts: 13
Location: Härnösand/Sweden/Europe

PostPosted: Sun 16 Dec 2012, 07:07    Post subject:  

Rearranging

</keybind> <keybind key="C-A-Left">

to

</keybind>
<keybind key="C-A-Left">

didn't help Crying or Very sad
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
8-bit


Joined: 03 Apr 2007
Posts: 3357
Location: Oregon

PostPosted: Mon 17 Dec 2012, 00:40    Post subject:  

I noticed in your code for the final key assignment that you did not have a closing keybind line like the one above it.
I am not familiar enough to know if it is needed, but it seems that for every opening function, one should have a closing function.
Back to top
View user's profile Send private message 
jeffjeff


Joined: 25 Nov 2006
Posts: 13
Location: Härnösand/Sweden/Europe

PostPosted: Mon 24 Dec 2012, 09:17    Post subject: only not (visibly) closed  

that last
<keybind key="C-A-Left">
was just showing the beginning of the code after what I inserted.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [11 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0731s ][ Queries: 12 (0.0129s) ][ GZIP on ]