Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 18 Dec 2014, 04:47
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
How to put mouse right click function on the keyboard?
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
Page 1 of 1 Posts_count  
Author Message
swiatmar


Joined: 09 Aug 2008
Posts: 241
Location: Danube, AT

PostPosted: Sat 14 Nov 2009, 16:41    Post_subject:  How to put mouse right click function on the keyboard?  

Hello,
Is it possible to put some extra key on the keyboard with the same function like the mouse right click? I know it is possible to put a new command to:
/root/.jwmrc and /root/.jwm/jwmrc-personal
but I can't find out what is the name of the mouse right click.
And I don't mean the same function that F12 has. Because it opens only the menu. But doesn't work for the context menu in ROX
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
`f00


Joined: 06 Nov 2008
Posts: 809
Location: the Western Reserve

PostPosted: Sat 14 Nov 2009, 19:36    Post_subject:
Sub_title: not sure if AT map is same..
 

hi, yep rightclick is 'button2' but not much idea of a direct keyboard bind - likely someone knows for sure. A rightclick may do a variety of actions depending on what's in focus (and which wm, app or..)

On most US keybards, 'contextmenu' key is the one directly to the left of the right Ctrl key at bottom (and works fine for win32 and some apps in puppy (I guess more than anything else sometimes, happy accidents as the late Bob Ross would say). Hwr binds are occasionally strange unless you use them all the time and by habit know what works - sometimes Ctrl+Q, others Alt+F4 sometimes Alt+F1 doesn't open a root menu in some wms and documentation is a perhaps when/if you need it (yesterday I could not find the key-combo for opening a rootmenu in openbox when mouse rightclick failed arrrrgh). A general look in wikipedia, keyboard shortcuts

Probably tab/dirkey to focus and try that contextmenu key? hth
Back to top
View user's profile Send_private_message 
swiatmar


Joined: 09 Aug 2008
Posts: 241
Location: Danube, AT

PostPosted: Sat 14 Nov 2009, 20:23    Post_subject:  

thanks!!
well it was really easy. I was trying little bit and I found out that the context menu is under control/backslash.
good it is working. But if I try to create a new shortcut in /root/.jwm/jwmrc-personal nothing is happening

The point is- someone ask me about puppy and touchscreen computer(webdt). so he has no mouse and would like to have the option of right click. now he has some extra buttons on the screen frame and would like to connect it to the context menu Smile
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
`f00


Joined: 06 Nov 2008
Posts: 809
Location: the Western Reserve

PostPosted: Sat 14 Nov 2009, 20:55    Post_subject:  

There must be a cli or table of info to interpret your input as the code the machine 'hears' (I know games use a simplified gui for something similar on controller pads and such to translate to keystrokes or vice-versa, but that's more windows/dx-related). ASCII tables? It'll probably take a little reference digging..
Back to top
View user's profile Send_private_message 
trapster


Joined: 28 Nov 2005
Posts: 2030
Location: Maine, USA

PostPosted: Sun 15 Nov 2009, 06:51    Post_subject:  

F12 key will open the menu in jwm.
_________________
trapster
Maine, USA

Asus eeepc 1005HA PU1X-BK
Frugal install: Puppeee4.31 + 1.0, Puppy4.10 + Lupu52
Currently using Slacko AND lupu52 w/ fluxbox
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
swiatmar


Joined: 09 Aug 2008
Posts: 241
Location: Danube, AT

PostPosted: Sun 15 Nov 2009, 07:32    Post_subject:  

F12 opens only the main menu
I found out that the context menu can be open with backslash.
but now is the question-how do I connect this shortcut with other button
Quote:
The point is- someone ask me about puppy and touchscreen computer(webdt). so he has no mouse and would like to have the option of right click. now he has some extra buttons on the screen frame and would like to connect it to the context menu

Edited_time_total
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
lapis

Joined: 02 Jun 2008
Posts: 185

PostPosted: Sun 15 Nov 2009, 09:17    Post_subject:  

swiatmar wrote:
I found out that the context menu can be open with control/backslash.


Are you talking about the context menu within Rox?

That can be changed to open with just the backslash. From the Rox context menu go to Options>Menus and you can change that with the "File Menu on Right Click" option. You can also change/set other Rox keyboard shortcuts there.

For the Window menu that has Maximise/Minimise/Resize/Move/Close you can set any key to do that from /root/.jwm/jwmrc-personal (and /root/.xmodmap if you want to swap keys or create new keys)

For normal applications like Seamonkey/Firefox/Leafpad and so on, the context menu (equivalent to Windows) is brought up with Shift+F10.

There is also Mousekeys where you can use the numeric keypad to navigate the mouse pointer and send clicks. You use Accessx for this.
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=336145
Back to top
View user's profile Send_private_message 
abushcrafter


Joined: 30 Oct 2009
Posts: 1447
Location: England

PostPosted: Wed 17 Nov 2010, 12:45    Post_subject:  

To enable the "windows key" (Also know as the Hyper or the Super or the Meta key in Linux.) and the "Menu" key. By Setting, in the "xorgwizard" script, the default keyboard model to "pc104" or "Setup>Mouse/keyboard Wizard>Advanced Xorg keyboard configuration...>OK>Keyborad Model". Then restart X. The win key is know as the "Hyper" key in Puppy Linux.
_________________
adobe flash is rubbish!
My Quote:"Humans are stupid, though some are clever but stupid." http://www.dependent.de/media/audio/mp3/System_Syn_Heres_to_You.zip http://www.systemsyn.com/
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
Display_posts:   Sort by:   
Page 1 of 1 Posts_count  
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
Jump to:  

Rules_post_cannot
Rules_reply_cannot
Rules_edit_cannot
Rules_delete_cannot
Rules_vote_cannot
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0626s ][ Queries: 12 (0.0053s) ][ GZIP on ]