Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 23 Oct 2014, 08:43
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
MPlayer install problems
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [8 Posts]  
Author Message
Adrian Fischer


Joined: 29 Jan 2006
Posts: 4

PostPosted: Mon 06 Mar 2006, 22:49    Post subject:  MPlayer install problems  

Greetings All,

I have used the dotpup to install Mplayer but when I try and run it it opens the application to and freezed the whole system. all it shows on the screen is a black frame that says video. No control buttons no nothing. I am on a Dell Optiplex GX1 450 mhz with 256 m ram. I runs puppy beautifully and has done so for weeks with out a glitch (well only the ones that I created).

I downloaded all available bits and peices available for MPlayer including the bugfix. Has any one got it working? From the posts Ive found it would seem that some have but for the life of me I cant see whats going wrong.

Any one care to help?

thanks

Adrian Fischer
Brisbane, Australia
Back to top
View user's profile Send private message 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Mon 06 Mar 2006, 23:14    Post subject:  

do you get an error-message, when you run "mplayer" or "gmplayer" in a consolewindow?
Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
jcoder24


Joined: 06 May 2005
Posts: 601
Location: Barbados

PostPosted: Mon 06 Mar 2006, 23:14    Post subject:  

I think there are two versions of mplayer floating around one for xvesa and one for xorg. Check if you are trying to use the xorg version on xvesa or vice versa.
Back to top
View user's profile Send private message 
Adrian Fischer


Joined: 29 Jan 2006
Posts: 4

PostPosted: Tue 07 Mar 2006, 07:14    Post subject:  

wooohoo..I am pretty new to Linux but managed to get the thing to run in a console window without an error using gmplayer. Using mplayer in a console window it ends up back at the hash then nothing.

So what can I do now to get it to run from start menu or an icon on the desktop?

Thanks for you help so far.

Oh Im using xorg

Adrian Fischer
Brisbane Australia
Back to top
View user's profile Send private message 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Tue 07 Mar 2006, 07:19    Post subject:  

The Dotpups should create an entry in the Startmenu (Dotpups).

You also can drag /usr/local/bin/gmplayer from the Rox-filer (the Home-icon) to your Desktop.
Right-click your new Icon then to set your own picture (many are in /usr/share/pixmaps).

Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Adrian Fischer


Joined: 29 Jan 2006
Posts: 4

PostPosted: Wed 08 Mar 2006, 00:01    Post subject:  

Thanks MU,

the dotpup did create an item in Start bit using it freezes the system. Ill try dragging it to the desktop from the folder when I get home.

It runs fine when I get it going from the console however it will wont go to full screen. The screen has a black border all the way round it with the movie in a small screen inthe middle. Doesnt matter if I change the aspect or anything it doesn go full screen. Any ideas on that one?

_________________
Adrian Fischer
Brisbane, Australia
Back to top
View user's profile Send private message 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Wed 08 Mar 2006, 07:10    Post subject:  

"Real" fullscreen needs the "xv"-driver set in the Video-options (right-click the window for the options).
xv enables hardware-accelleration, but is just available in x.org.

I you use Xvesa, you cannot use fullscreen with mplayer.
Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Wed 08 Mar 2006, 07:41    Post subject:  

If on your computer mplayer only runs from a console, use this script to launch it with the mouse:

edit /usr/local/mplayer..../run-mplayer in leafpad

Replace the lines there with these:

Code:
#!/usr/bin/puppybasic
include "/usr/lib/wxbasicscript/basefunctions.inc"

APP = "gmplayer"

shell("rxvt -title mplayerlauncher -bg yellow -geometry 30x10+200+200 -e " & APP & " &")

shell("sleep 2")

mywin = getwinidbyname("mplayerlauncher")

xwin_iconify("0x" & mywin)


Now the entry in the Dotpups-menu should work.
This script does not launch gmplayer directly.
Instead, it opens a consolefirst, and runs gmplayer in it.
After that the console is iconified.

Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [8 Posts]  
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » House Training » Users ( For the regulars )
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0681s ][ Queries: 12 (0.0195s) ][ GZIP on ]