Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 22 Nov 2014, 13:05
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Additional Software (PETs, n' stuff) » Unsorted
webenvironment 0.4 (webserver,php,mysql,phpmyadmin)
Moderators: deshlab, Flash, GuestToo, Ian, JohnMurga, Lobster
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
Page 1 of 7 [92 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Author Message
costal martignier

Joined: 28 Jan 2006
Posts: 197

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 06:38    Post subject:  webenvironment 0.4 (webserver,php,mysql,phpmyadmin)  

the first beta is available

i'm really proud to introduce to you the puppy webenvironment...

it contain the following software:


you can donwload the file here

this pup will install everything automagicaly. you need first uninstall an old testversion with the dotpup.

have fun
regards
costal


next steps: (in no special order)
- run mysql and lighttpd under normal user (perhaps spot)
- add possibility to load automaticly cotent of webfolder an databse on startup (good for livecd's)
- ....

changelog:
webenv-0.4:
- fixed shutdown problems
- size: ~5MB

webenv-0.3:
- fixed all bugs from preview version (thx to MU for reporting)
- added a highly size optimized version of phpMyAdmin
- finished upgrade/uninstall script
- created a cool default webpage with tons of informations
- size: ~5MB

webenv-0.2:
- fixed all bugs from preview version (thx to raffy and MU for reporting)
- avoid reboot after install (a must, because we're running not winblows) Wink
- added upgrade/uninstall script
- fresh compiled php and mysql and added correct default options
- size: 4.1MB

webenv-0.1:
- initial alpha testrelease
- mysql 4.1.16
- php 4.4.2
- lighttpd 1.4.9
- gmysqlcc 0.2.5
- size: 4.3MB

Last edited by costal martignier on Fri 10 Feb 2006, 16:25; edited 7 times in total
Back to top
View user's profile Send private message 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13644
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:00    Post subject:  

Fine Smile
I ran it on a frugal install (Puppy starts from Harddisk, but no "real" Harddisk-install, just the files copied from CD).
PHP works, I did not check mySQL (but "ps" shows, that the mySQL-daemon is running).
One bug:
in /etc/rc.d/rc.webenv
The line
Code:
  /bin/ps | grep "lighttpd"> /dev/null 2>&1 

should be

Code:
    /bin/ps | grep "lighttpd" |grep -v grep> /dev/null 2>&1   


If it is not, it randomly fails, because it finds:
Code:
 #  /bin/ps | grep "lighttpd"
23630 root        592 S   grep lighttpd 

So it believes, the server is running, but it is just the grep-entry it found in the process-list.

Very nice Razz
Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
raffy

Joined: 25 May 2005
Posts: 4796
Location: Manila

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:07    Post subject: First Try  

Hi, thanks for this super-compact server Smile

My test environment is 1.0.7

- in hard disk install, all is well until i connect to mysql:

"Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)" -- with or without password in MySQL, this happens.

- in live CD run, I had to do another restart for index.php to load.

Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13644
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:07    Post subject:  

Code:
# gmysqlcc
gmysqlcc: error while loading shared libraries: libmysqlclient.so.14: cannot open shared object file: No such file or directory
# ldconfig
# gmysqlcc
Error file open : No such file or directory. -> read default configuration
Destruction Server window - nbrWnd : 1
Changed !
The database is test
Changed !
The database is mysql


Works, after I ran "ldconfig".
Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13644
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:10    Post subject:  

Raffy, you don't need to restart.
Use this script to start the Webserver, until the Dotpup is updated:
run-lighttpd
Code:
#!/bin/bash

# start the webserver lighttpd if it is not allready running
  # TODO: create a good default config
  /bin/ps | grep "lighttpd" |grep -v grep
  /bin/ps | grep "lighttpd" |grep -v grep> /dev/null 2>&1 
 
  if [ $? -ne 0 ]
  then   
    echo "start webserver with php"
    /usr/local/bin/lighttpd -f /etc/lighttpd.conf &
  fi
 
  echo "webenvironment startet"

Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
costal martignier

Joined: 28 Jan 2006
Posts: 197

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:16    Post subject:  

@raffy,
how you connect to the server?

@mu

Quote:
# gmysqlcc
gmysqlcc: error while loading shared libraries: libmysqlclient.so.14: cannot open shared object file: No such file or directory


this is rather strange, because i added the ldconfig binary to the .sfs an run it on reboot in the rc.webenv script...

have no idea why it works here in all my testcases??
do you have an idea?

regards
costal
Back to top
View user's profile Send private message 
costal martignier

Joined: 28 Jan 2006
Posts: 197

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:22    Post subject:  

MU wrote:
Raffy, you don't need to restart.
Use this script to start the Webserver, until the Dotpup is updated:
run-lighttpd
Code:
#!/bin/bash

# start the webserver lighttpd if it is not allready running
  # TODO: create a good default config
  /bin/ps | grep "lighttpd" |grep -v grep
  /bin/ps | grep "lighttpd" |grep -v grep> /dev/null 2>&1 
 
  if [ $? -ne 0 ]
  then   
    echo "start webserver with php"
    /usr/local/bin/lighttpd -f /etc/lighttpd.conf &
  fi
 
  echo "webenvironment startet"

Mark



thx, but i think i fix this otherwise, lighttpd is also creating a .pid file, i check for this...

thx and regards
costal
Back to top
View user's profile Send private message 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13644
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:36    Post subject:  

I already had /usr/local/lib in /etc/ld.so.conf

So your script did not run ldconfig.
Change:
Code:
  # check if ld.so.conf is allready upgraded, if not add entry and run ldconfig
  cat /etc/ld.so.conf | grep "/usr/local/lib" > /dev/null 2>&1
 
  if [ $? -ne 0 ]
  then
    echo -e "\n/usr/local/lib\n" >> /etc/ld.so.conf
    /usr/local/sbin/ldconfig
    echo "added /usr/local/lib to /etc/ld.so.conf and updatet with ldconfig"
  fi


to
Code:
  # check if ld.so.conf is allready upgraded, if not add entry and run ldconfig
  cat /etc/ld.so.conf | grep "/usr/local/lib" > /dev/null 2>&1
 
  if [ $? -ne 0 ]
  then
    echo -e "\n/usr/local/lib\n" >> /etc/ld.so.conf
    echo "added /usr/local/lib to /etc/ld.so.conf"
  fi
    /usr/local/sbin/ldconfig
    echo "updated with ldconfig"


Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
costal martignier

Joined: 28 Jan 2006
Posts: 197

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:43    Post subject:  

MU wrote:
I already had /usr/local/lib in /etc/ld.so.conf


ok thx, i missed this possibility.
i changed the code to the following:

Code:
  # check if ld.so.conf is allready upgraded, if not add entry and run ldconfig
  cat /etc/ld.so.conf | grep "/usr/local/lib" > /dev/null 2>&1
 
  if [ $? -ne 0 ]
  then
    echo -e "\n/usr/local/lib\n" >> /etc/ld.so.conf
    echo "added /usr/local/lib to /etc/ld.so.conf"
  else
    /usr/local/sbin/ldconfig
    echo "updated with ldconfig"
  fi


many thx and regards
costal
Back to top
View user's profile Send private message 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13644
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:46    Post subject:  

nono, your last change won't work.
Because it does not run ldconfig, when the first condition is met.
I think you must run ldconfig in any case.
Mark
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
costal martignier

Joined: 28 Jan 2006
Posts: 197

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 13:51    Post subject:  

uuups, ok you're right Smile

shame on me, but this is my very first bashscript Smile

i like to optimize things, so i don't want to run ldconfig even if it is not needed..
u see?

but easy, it dosen't cost many [time|energy|money] to run it on each boot Smile

i correct this ASAP.

thx and regards
costal
Back to top
View user's profile Send private message 
raffy

Joined: 25 May 2005
Posts: 4796
Location: Manila

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 14:36    Post subject: Socket  

Socket is in

/var/run/mysqld/mysqld.sock

but why this error?
Quote:

Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)

The connection is done via mysql_connect() in php. Could it be the php.ini that has the problem ???

(Sorry, I have tried PHP-MySQL linking only once in the past Smile )
Back to top
View user's profile Send private message 
costal martignier

Joined: 28 Jan 2006
Posts: 197

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 14:40    Post subject: Re: Socket  

raffy wrote:
Socket is in

/var/run/mysqld/mysqld.sock

but why this error?
Quote:

Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)

The connection is done via mysql_connect() in php. Could it be the php.ini that has the problem ???


hmmm, yes it could, i haven't created a php configuration yet, and i think the default path is normaly /tmp/mysql.sock...

i check this and try to fix that...

thx and regards
costal
Back to top
View user's profile Send private message 
costal martignier

Joined: 28 Jan 2006
Posts: 197

PostPosted: Tue 31 Jan 2006, 14:47    Post subject:  

ooooohh noooo!!!

it seems like i must recomile php, because this option is not changeble in php.ini Sad

grrrrrrrrr

edit:
ok this is not correct, its changeble in php.ini, but i recompile it anyway...
Back to top
View user's profile Send private message 
costal martignier

Joined: 28 Jan 2006
Posts: 197

PostPosted: Wed 01 Feb 2006, 05:38    Post subject:  

new version with many bugfixes and also new features...

please test as mutch as possible, on many puppyversions...
i've only tested on 1.07 hd install and usbstick install...
please report if it works on older puppy versions (unionfs must be supported)

you can find the new version in the first post of this thread, including changelog and todolist

regards
costal
Back to top
View user's profile Send private message 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 7 [92 Posts]   Goto page: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Next
Post new topic   Reply to topic View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Additional Software (PETs, n' stuff) » Unsorted
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0940s ][ Queries: 12 (0.0052s) ][ GZIP on ]