Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info

READ-ONLY-MODE: PLEASE DO NOT POST NEW STUFF!
  New Forum: http://forum.puppylinux.com
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups    
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Sat 15 Aug 2020, 01:59
All times are UTC - 4
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Networking » Ethernet
eth0 or dhcpcd not working
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. View previous topic :: View next topic
Page 1 of 1 [7 Posts]  
Author Message
mobybit

Joined: 02 Mar 2008
Posts: 19

PostPosted: Wed 04 Jun 2008, 23:10    Post subject:  eth0 or dhcpcd not working
Subject description: no IP address for eth0 network
 

I had my Puppy 3.01 NOP system working with a Belkin USB wireless adapter. During the time I was getting the WLan config worked out I did have eth0 working as well. But after using it only with a wireless connection for a couple of months, I can't get the eth0 connection to work now that I moved the computer to where I only have wired access.

Doing ifconfig eth0 up followed by ifconfig -a shows eth0 present with Link and UP status, small (1-4) RX & TX counts, but no IP address.

Then checking for and deleting any /etc/dhcpc/dhcpcd-eth0.* followed by dhcpcd -d eth0 seems to fail in getting an IP address. Furthermore, doing ifconfig -a at this point shows Link, NO UP status, larger (10-40) RX & TX counts, and still no IP address.


What should I look at here to find out what's failing ?
Back to top
View user's profile Send private message 
erikson


Joined: 27 Feb 2008
Posts: 735
Location: Ghent, Belgium

PostPosted: Thu 05 Jun 2008, 10:19    Post subject: Re: eth0 or dhcpcd not working
Subject description: no IP address for eth0 network
 

mobybit wrote:
What should I look at here to find out what's failing ?

First thing to check is whether the i/f is connected to a running dhcp server.

_________________
If it ain't broke, don't fix it. --- erikson
hp/compaq nx9030 (1.6GHz/480MB/37.2GB), ADSL, Linksys wireless router
http://www.desonville.net/
Puppy page: http://www.desonville.net/en/joere.puppy.htm

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
mobybit

Joined: 02 Mar 2008
Posts: 19

PostPosted: Fri 06 Jun 2008, 00:44    Post subject: How ?  

Yes, I'm pretty sure that there is a DHCP server on the line.

Short of digging out a network sniffer, is there a way to check for protocol activity from the Puppy UI or command line ?

Is there a Dhcpcd log ?
Back to top
View user's profile Send private message 
erikson


Joined: 27 Feb 2008
Posts: 735
Location: Ghent, Belgium

PostPosted: Fri 06 Jun 2008, 12:27    Post subject: Re: How ?  

mobybit wrote:
Short of digging out a network sniffer, is there a way to check for protocol activity from the Puppy UI or command line ?

For testing, you could assign some static IP address
Code:
ifconfig eth0 192.168.x.y

with appropriate x and y (assuming you're on subnet 192.168.x.0/24). Then check if you can ping other machines on the subnet, and the dhcp server in particular.

_________________
If it ain't broke, don't fix it. --- erikson
hp/compaq nx9030 (1.6GHz/480MB/37.2GB), ADSL, Linksys wireless router
http://www.desonville.net/
Puppy page: http://www.desonville.net/en/joere.puppy.htm

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
mobybit

Joined: 02 Mar 2008
Posts: 19

PostPosted: Fri 06 Jun 2008, 23:06    Post subject:  

Yes, assigning a static IP enables the network communications to work.

So, it's just that Dhcpd is not working for some reason.

I noted that dhcpcd gives a result code of 14 when run in /etc/rc.d/rc.network . What is result code 14 ?
Back to top
View user's profile Send private message 
Sage

Joined: 04 Oct 2005
Posts: 5547
Location: GB

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 00:44    Post subject:  

Router settings?
Back to top
View user's profile Send private message 
erikson


Joined: 27 Feb 2008
Posts: 735
Location: Ghent, Belgium

PostPosted: Sat 07 Jun 2008, 05:09    Post subject:  

mobybit wrote:
So, it's just that Dhcpd is not working for some reason.

Obviously. I don't know result code meanings.

I also don't know the configuration of your network. How many machines are connected on the same subnet? How many of these are configured for dhcp? What kind of machine provides the dhcp server function? Do you have access to this machine?

Just to exclude potential corruption of your Puppy install, did you try to boot from a pristine Puppy live-CD (with pfix=ram), and see if dhcp works then?

_________________
If it ain't broke, don't fix it. --- erikson
hp/compaq nx9030 (1.6GHz/480MB/37.2GB), ADSL, Linksys wireless router
http://www.desonville.net/
Puppy page: http://www.desonville.net/en/joere.puppy.htm

Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website 
Display posts from previous:   Sort by:   
Page 1 of 1 [7 Posts]  
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. View previous topic :: View next topic
 Forum index » Advanced Topics » Hardware » Networking » Ethernet
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.0795s ][ Queries: 12 (0.0195s) ][ GZIP on ]