Puppy Linux Discussion Forum Forum Index Puppy Linux Discussion Forum
Puppy HOME page : puppylinux.com
"THE" alternative forum : puppylinux.info
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

The time now is Thu 30 Oct 2014, 11:00
All times are UTC - 4
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
WebCam for 3.01 That Works?
Moderators: Flash, Ian, JohnMurga
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
Page 3 of 5 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5 Next
Author Message
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 15:22    Post_subject:  

Fat finger redux! Sorry ...

Code:
# gmplayer tv:// -tv driver=v4L2:width=352:height=288:device=/dev/video0
MPlayer 1.0pre8-3.3.4 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU:         Intel(R) Pentium(R) M processor 1500MHz (Family: 6, Model: 9, Stepping: 5)
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection.


Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".

Playing tv://.
No such driver: v4L2


Exiting... (Quit)
#

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
linuxcbon

Joined: 09 Aug 2007
Posts: 788

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 15:46    Post_subject:  

v4l2 and not v4L2
take some sleep and test a lot and google before posting Laughing
Back to top
View user's profile Send_private_message 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 15:52    Post_subject:  

Actually this time I merely provided you with only the results of my second try and not both my first and second try.

I tried both v4l2 and v4L2, both failed the same.

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
linuxcbon

Joined: 09 Aug 2007
Posts: 788

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 15:59    Post_subject:  

type cat /dev/video > test.avi
wait for 3 seconds
type ctrl and c at the same time (ctrl+c)
open the file test.avi with mediaplayer (gxine or else).
Back to top
View user's profile Send_private_message 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 16:09    Post_subject:  

A file is created and when I open it with MPlayer it plays it but it is too quick for me to actually see what is being played.

I tried also test1.avi and test2.avi each running a little longer but even 20 seconds of being goofy in front of the camera didn't result in anything but a quick flash in the MPlayer window.

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 18:43    Post_subject:  

Is what I have described what you would expect or do I perhaps have a setting wrong in MPlayer?

How do we proceed from here, please?

I am excited that we may have a solution soon!

Very Happy

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 22:19    Post_subject:  

edoc wrote:
Actually this time I merely provided you with only the results of my second try and not both my first and second try.

I tried both v4l2 and v4L2, both failed the same.


I think there will be different output...
Please copy&paste the result you get from the command I suggested.
The exact errors are very important to have an idea, what goes wrong.
I am currently without idea, what goes wrong.
Also googling did not help me, to find out more.
So the error-messages are currently the only hint we might get.
Mark

_________________
my recommended links
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 22:36    Post_subject:  

OK, here is the result from
gmplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=352:height=288:device=/dev/video0

I think you now have everything.

Code:
# gmplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=352:height=288:device=/dev/video0
MPlayer 1.0pre8-3.3.4 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU:         Intel(R) Pentium(R) M processor 1500MHz (Family: 6, Model: 9, Stepping: 5)
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection.


Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".

Playing tv://.
No such driver: v4l2


Exiting... (Quit)
#

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 22:59    Post_subject:  

ah I see, your mplayer is too old.
I get the same error when I test version 1.0.8, but not with 1rc1.

Please uninstall mplayer with Petget, then install:
http://dotpups.de/dotpups/Multimedia/Mplayer-1.0rc1/MPlayer1.0rc1-unichrome.pup
mirror:
http://puppyfiles.ca/dotpupsde/dotpups/Multimedia/Mplayer-1.0rc1/MPlayer1.0rc1-unichrome.pup


Then run
gmplayer, and open a video, to check that it plays well (that the correct video-out driver is active).

Then run my command again, please, and post the result here.
Mark

_________________
my recommended links
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 23:05    Post_subject:  

PetGet doesn't see mplayer in the right hand column.

Is there another way to cause PetGet to do the uninstall?

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 23:07    Post_subject:  

then maybe you have it pre-installed.
Do you use a puplett, a modified Puppy?
It should be ok, too, to install the new mplayer without uninstalling the old one.

_________________
my recommended links
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 23:19    Post_subject:  

Yes, ChurchPup.

I have to hit the hay here but will read and follow your next suggestions in the morning.

Sure appreciate the help!

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
MU


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 13642
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Sun 06 Apr 2008, 23:21    Post_subject:  

ok, should sleep, too soon Wink
Keep us informed about your results Smile

Important:
as you will shutdown Puppy now, for your tests tomorrow, do not forget to run Muppywebcam again, as it loads the required Kernelmodules.
After that, type:
gmplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=352:height=288:device=/dev/video0

Have a good night, Mark

_________________
my recommended links
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Mon 07 Apr 2008, 13:24    Post_subject:  

Code:
# Muppywebcam
ERROR: Module gspca does not exist in /proc/modules
ERROR: Module sn9c102 does not exist in /proc/modules

ERROR: Module v4l2_common is in use by videodev
ERROR: Module sn9c102 does not exist in /proc/modules


MPlayer 1.0pre8-3.3.4 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU:         Intel(R) Pentium(R) M processor 1500MHz (Family: 6, Model: 9, Stepp                                                               ing: 5)
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection.


Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".

Playing tv://.
Selected driver: v4l
 name: Video 4 Linux input
 author: Alex Beregszaszi
 comment: under development
=================================================================
 WARNING: YOU ARE USING V4L DEMUXER WITH V4L2 DRIVERS!!!
 As the V4L1 compatibility layer is broken, this may not work.
 If you encounter any problems, use driver=v4l2 instead.
 Bugreports on driver=v4l with v4l2 drivers will be ignored.
=================================================================
Selected device: Philips SPC 900NC webcam
 Capabilites: capture
 Device type: 1
 Supported sizes: 160x120 => 640x480
 Inputs: 1
  0: Webcam:  (tuner:0, norm:pal)
Using input 'Webcam'
Selected input hasn't got a tuner!
==========================================================================
Opening video decoder: [raw] RAW Uncompressed Video
VDec: vo config request - 352 x 288 (preferred colorspace: Planar YV12)
VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [x11] 352x288 => 352x288 Planar YV12
SwScaler: using unscaled Planar YV12 -> BGRA special converter
Selected video codec: [rawyv12] vfm: raw (RAW YV12)
==========================================================================
Audio: no sound
Starting playback...


ioctl mcapture failed: Numerical result out of range

ioctl mcapture failed: Numerical result out of range

ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.0   1/  1 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.0   2/  2 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.1   3/  3 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.1   4/  4 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.2   5/  5 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.2   6/  6 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.2   7/  7 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.3   8/  8 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.3   9/  9 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.4  10/ 10 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.4  11/ 11 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.4  12/ 12 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.5  13/ 13 ??% ??% ??,?% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.5  14/ 14  0% 19%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.6  15/ 15  0% 18%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.6  16/ 16  0% 18%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.6  17/ 17  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.7  18/ 18  0% 18%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.7  19/ 19  0% 18%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.8  20/ 20  0% 18%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.8  21/ 21  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.8  22/ 22  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.9  23/ 23  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   0.9  24/ 24  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   1.0  25/ 25  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   1.0  26/ 26  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   1.0  27/ 27  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   1.1  28/ 28  0% 17%  0.0% 0 0                                             
ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
V:   1.1  29/ 29  0% 17%  0.0% 0 0                                             

ioctl mcapture failed: Numerical result out of range
  MJP: returning!

Exiting... (Quit)
# This is xawtv-3.95, running on Linux/i686 (2.6.21.7)
Xlib:  extension "XVideo" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "XVideo" missing on display ":0.0".
WARNING: Your X-Server has no DGA support.
/dev/video0 [v4l2]: no overlay support
v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
Warning: Cannot convert string "7x13bold" to type FontStruct
Warning: Cannot convert string "-*-ledfixed-medium-r-*--39-*-*-*-c-*-*-*" to typ                                                               e FontStruct
Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0.0".
ioctl: VIDIOC_S_FMT(type=VIDEO_CAPTURE;fmt.pix.width=384;fmt.pix.height=288;fmt.                                                               pix.pixelformat=0x32315559 [YU12];fmt.pix.field=ANY;fmt.pix.bytesperline=0;fmt.p                                                               ix.sizeimage=0;fmt.pix.colorspace=unknown;fmt.pix.priv=0): Numerical result out                                                                of range
ioctl: VIDIOC_S_FMT(type=VIDEO_CAPTURE;fmt.pix.width=384;fmt.pix.height=288;fmt.                                                               pix.pixelformat=0x32315559 [YU12];fmt.pix.field=ANY;fmt.pix.bytesperline=0;fmt.p                                                               ix.sizeimage=0;fmt.pix.colorspace=unknown;fmt.pix.priv=0): Numerical result out                                                                of range
no way to get: 384x288 32 bit TrueColor (LE: bgr-)

#

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
edoc


Joined: 07 Aug 2005
Posts: 4379
Location: Southeast Georgia, USA

PostPosted: Mon 07 Apr 2008, 13:38    Post_subject:  

After this I get no errors but I do get a window with an all-green display.

Code:
# gmplayer tv:// driver=v4l2:width=352:height=288:device=/dev/video0
MPlayer 1.0pre8-3.3.4 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU:         Intel(R) Pentium(R) M processor 1500MHz (Family: 6, Model: 9, Stepp
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection.


Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "XFree86-VidModeExtension" missing on display ":0.0".

Playing tv://.
Selected driver: dummy
 name: NULL-TV
 author: alex
Selected input hasn't got a tuner!
==========================================================================
Opening video decoder: [raw] RAW Uncompressed Video
VDec: vo config request - 320 x 200 (preferred colorspace: Planar YV12)
VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [x11] 320x200 => 320x200 Planar YV12
SwScaler: using unscaled Planar YV12 -> BGRA special converter
Selected video codec: [rawyv12] vfm: raw (RAW YV12)
==========================================================================
Audio: no sound
Starting playback...
V:   1.0 29037/29037 ??% ??% ??,?% 0 0                                         

Playing tv://.
Selected driver: dummy
 name: NULL-TV
 author: alex
Selected input hasn't got a tuner!
==========================================================================
Opening video decoder: [raw] RAW Uncompressed Video
VDec: vo config request - 320 x 200 (preferred colorspace: Planar YV12)
VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [x11] 320x200 => 320x200 Planar YV12
Selected video codec: [rawyv12] vfm: raw (RAW YV12)
==========================================================================
Audio: no sound
Starting playback...
V:   1.0 1779/1779 ??% ??% ??,?% 0 0                                           

Exiting... (Quit)
#

_________________
Thanks! David
Home page: http://nevils-station.com
Don't google Search! http://duckduckgo.com
Puppy upup Raring 3992 & Lighthouse64-b602
Back to top
View user's profile Send_private_message Visit_website 
Display_posts:   Sort by:   
Page 3 of 5 Posts_count   Goto page: Previous 1, 2, 3, 4, 5 Next
Post_new_topic   Reply_to_topic View_previous_topic :: View_next_topic
 Forum index » House Training » Beginners Help ( Start Here)
Jump to:  

Rules_post_cannot
Rules_reply_cannot
Rules_edit_cannot
Rules_delete_cannot
Rules_vote_cannot
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
[ Time: 0.1387s ][ Queries: 13 (0.0257s) ][ GZIP on ]